IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Победата на Макрон дава шанс на ЕЦБ да затегне паричната политика

Избирането на новия френски президент ще даде допълнителен стимул на еврозоната, смята управителят на германската централна банка

17:01 | 13.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическото възстановяване и силната перспектива в еврозоната означават, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да погледне към нормализирането на своята изключително разхлабена парична политика, заяви управителят на германската централна банка Бундесбанкна Йенс Вайдман, цитиран от Ройтерс.

Вайдман, който е един от най-консервативните политици на ЕЦБ, заяви, че избирането на Еманюел Макрон като френски президент трябва да даде допълнителен икономически стимул на блока, споделящ единна валута.

„Укрепването на икономическото развитие в еврозоната и силната перспектива правят нормализирането на паричната политика възможно“, каза Вайдман на среща на финансовите лидери на седемте водещи световни икономики в Бари, Италия.

В същото време той подчерта, че повишаването на инфлацията трябва да стане по-устойчиво, преди ЕЦБ да предприеме подобно действие.

Вайдман добави, че победата на Макрон на президентските избори в Франция ще спомогне за увеличаване на растежа в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още