IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще създаде "горещи точки" за регистрация на търсещи убежище в Либия

Париж ще търси подкрепата на ЕС, но има готовност и самостоятелно да управлява центровете

20:12 | 27.07.17 г.
<p>
	Президентът на Франция Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Франция и Либия се споразумяха за създаването на центрове за регистрация на търсещи убежище на територията на северноафриканската страна. В центровете ще се приемат и обработват молби на кандидати за убежище, съобщи днес френският президент Еманюел Макрон, предава АП.

„В Либия ще бъдат създадени т.нар. „горещи точки“, за да не поемат хората безумни рискове, при положение, че не всички отговарят на критериите за убежище“, коментира той.

Първият такъв център ще заработи още това лято.

Макрон обясни, че ще се опита да получи подкрепата на Европейския съюз (ЕС). Той обаче призна, че другите държави от общността са резервирани, така че Франция има готовност да управлява центровете и сама.

Либия стана основна отправна точка на нелегалните мигранти, които търсят път към Европа през Средиземно море, посочва информационната агенция. Често обаче пътуването им приключва трагично.

Новината за „горещите точки“ в Либия идва два дни, след като Макрон домакинства на преговори между двата съперничещи си лидери на Либия. Те се ангажираха с условно прекратяване на огъня.

При представянето на споразумението Еманюел Макрон изрази надежда стабилизирането на политическата ситуация в Либия да доведе и до спад на мигрантския поток към Европа.

От януари насам над 10 хил. души са предприели опасното пътуване към Европа през Средиземно море. Над 2 300 души са загинали в бурните води.

Същевременно Италия – основен домакин на нелегални мигранти, пътуващи през Средиземноморието, се оплаква от липсата на солидарност от другите държави от ЕС за справянето с мигрантската вълна.

Планът за „горещите точки“ в Либия изглежда изненада ЕС. Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Наташа Бертауд заяви, че блокът е отворен да обсъжда с всички страни членки начини за подобряване на ситуацията с мигрантската вълна в Средиземноморието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още