IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извънредното положение в Гърция отложи парламентарното обсъждане на бонусите

Обилни валежи предизвикаха наводнения в областта Атика и отнеха живота на 15 души

10:42 | 16.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкият парламент отложи дискусиите и гледането в пленарната зала на закона, по силата на който правителството ще може да раздаде 1,4 млрд. евро от излишъка за социални дейности, пише Ana Mpa.

Депутатите трябваше да обсъдят предложението на премиера Алексис Ципрас в бърз порядък, но бедственото положение в резултат от наводненията в областта Атика отлага процедурата.

Гръцките медии съобщават за 15 загинали при наводненията в Мандра и Мегара, в западната част на областта Атика. В страната е обявен тридневен траур в памет на жертвите.

В изявление премиерът Алексис Ципрас обеща, че държавата ще застане зад пострадалите "с всички средства, които разполага" и че причините за бедствието ще бъдат разследвани.

Комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос коментира в Брюксел, че Европейската комисия е в контакт с гръцките власти и гарантира подкрепа за страната. 

Ana Mpa посочва, че обилните валежи в региона от последните дни са предизвикали наводнения и кални вълни, които са залели градовете. Това е най-значимото природно бедствие, засегнало региона около гръцката столица от 1961 година насам. Тогава буря отнема живота на 43-ма души и причинява сериозни щети.

Ноември по традиция е дъждовен в региона, коментират метеоролозите. Въздушни маси от Централна Европа и Средиземно море са причинили обилните валежи, тъй като температурата на морската вода още е висока, обясняват те. Прогнозата на експертите е, че времето ще започне да се подобрява след няколко дни - в събота срещу неделя.

Наводнения има и на остров Сими, а причината може би са климатичните промени, допълват още метеоролозите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още