IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша подписа със САЩ най-голямата си сделка за доставка на оръжия

Споразумението е на стойност 4,75 млрд. долара и включва покупката на американски зенитно-ракетни системи Patriot

14:21 | 28.03.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Система Patriot&nbsp;&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Система Patriot  Снимка: Архив Ройтерс

Полша подписа най-голямото споразумение за доставка на оръжия в историята си, съгласявайки се да закупи от САЩ зенитно-ракетни системи Patriot на стойност 4,75 млрд. долара, предава Ройтерс.

„Това е изключителен, исторически момент. Това е въвеждането на Полша в един напълно нов свят на най-съвременни технологии, модерно въоръжаване и средства за отбрана“, заяви полският президент Анджей Дуда по време на официална церемония.

Страната, която е членка на НАТО, започна ускоряване на процеса по модернизиране на армията си, след като през 2014 г. Русия анексира полуостров Крим. Близо две трети от въоръжението на страната датира от времето, когато тя е част от Варшавския договор.

Договарянето на сделка е облекчение за Варшава, която се намира в обтегнати отношения със своя основен съюзник в Северноатлантическия алианс Вашингтон заради полски проектозакон, предвиждащ затвор за всеки, който намеква за съучастие на страната в събитията около Холокоста.

Според САЩ подобен закон нарушава правото на свободно изразяване. От своя страна израелски представители дори стигнаха до там да определят действията на европейската страна като отричане на Холокоста.

Споразумението, сключено днес, е за четири системи, като Варшава води преговори с Вашингтон за покупката на още, както и за доставката на нов 360-градусов радар и ракети за прихващане в рамките на втора част на договора.

„Очакваме Полша да пристъпи доста бързо към втора фаза. Те (представители на властта в страната – бел. ред.) изразиха надежда, че ще я завършат до края на годината“, заяви по-рано президентът на компанията производител на системите Raytheon Integrated Defense Systems Уес Кремър.

Сделката ще позволи на Полша да извършва въздушни и противоракетни операции заедно със своите съюзници в НАТО Холандия, Германия, Испания и Гърция, които също притежават системи Patriot, заявиха представители на Държавния департамент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
... :lol...https://m.youtube.com/watch?v=rSwzwMAVc14
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Ако тези приказки за лека нощ бяха истина никой нямаше да изръсва милиарди за подобна система. И аз предпочитам руските комплекси C-500 + ТОР ама не се ли усещате какви смешници ставате боравейки единствено с информация течаща по руските канали за дезинформация на ттъпаанари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
ABBA
преди 6 години
Браво на дедо Тръмп! Кинтири-минтири!За протокола: ефективността на една ракета Пейтриът доказано е към 35%, е и много по-малко: зависи срещу какво лети.От войната в Залива има много фалшиви доклади, що 1 ракета е 5,5 милиона долара.Черешката на тортата е тия дни, как Саудитска Арабия пуска ракета да се пази от хуситите в Йемен, после ракетата се шашка, връща се назад и БУУУУМ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още