IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите неща, които не дават покой на ръководството на „Газпром“

Компанията трябва да затвърди конкурентната си позиция спрямо такива алтернативи като втечнения природен газ и новите газови маршрути

22:00 | 28.02.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Недооценени акции, нов риск от санкции и увеличаване на конкуренцията от страна на втечнения природен газ (LNG) – това са причините за безсънните нощи на мениджърите на „Газпром“.

На среща с инвеститори в Сингапур в четвъртък на въпрос какво държи будно нощем ръководството на компанията членът на Управителния съвет Олег Аксютин заяви, че това е необходимостта „да се вземат предвид всички аспекти“ за бъдещето на износа към Европа и Азия.

По думите му особено тревожни са непредвидимите събития, които могат да се случат, както и справянето с тях, съобщава Bloomberg.

Коментарът на Аксютин дава сигнал, че управителният съвет на компанията трябва да затвърди конкурентната си позиция спрямо такива алтернативи като втечнения природен газ и новите газови маршрути, достигащи Европа от каспийския регион.

Най-големият руски производител на газ се опитва да засили позицията си в Европа, където увеличи пазарния си дял до близо 37% миналата година, по данни на самата компания. „Газпром“ също така се надява да се превърне в основния доставчик на „синьо гориво“ в Китай, където планира да започне доставки до края на тази година.

И макар проектите на „Газпром“ за разширяване на маршрутите за доставки в Европа като „Турски поток“ и „Северен поток“ 2 да са изправени пред нарастващи критики както в Европейския съюз, така и извън него, за компанията те са основна причина акциите ѝ да поскъпват.

Някога най-голямата компания по пазарна капитализация, „Газпром“ сега е задмината от местните петролни производители „Роснефт“ и „Лукойл“. Държавният газов гигант губи благоразположението на инвеститорите през последните години, тъй като плановете за по-високи разходи хвърлят сянка върху обещанията за по-големи изплащания на дивиденти.

Ръководството на компанията даде сигнал, че очаква половината от печалбата ѝ да бъде изплатена като дивидент, след като завърши настоящият инвестиционен цикъл през 2020 г., посочва главният ѝ финансов директор Андрей Круглов. По думите му обаче финалното решение за това ще бъде взето от акционерите.

„Увеличаването на пазарната капитализация е една от фундаменталните цели, които ръководството на компанията преследва“, посочи Круглов по време на същата среща с инвеститори. Компанията е отделила рекордно висока сума за дивиденти – 10,43 рубли (16 цента) за акция през 2018 г., което е и 27% от нетната печалба според международните стандарти за финансови отчети.

Освен оценката на компанията, която зависи от усилията на „всеки офис и всеки служител“, от „обезпокоителни“ са също и санкциите, както и оказването на „определен натиск“ от американските доставки на LNG, смята Елена Бурмистрова, генерален директор на звеното за износ на „Газпром“.

По-рано тази седмица в Хонконг представители на ръководството на „Газпром“ омаловажиха влиянието на втечнения природен газ върху позициите на компанията на европейския пазар и заявиха още, че американските санкции също имат малък ефект върху операциите ѝ.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 5 години
и още още една:Россия на 40 лет отстала от стран Большой семерки по производительности труда, заявил глава Счетной палаты Алексей Кудрин на пленарной сессии Санкт-Петербургского международного форума труда.Выработка на одного работающего у нас примерно $23 в час. Даже в Турции уже в 1,5 раза больше, у американцев примерно в три раза больше, - сказал Кудрин.По уровень производительности труда Россия занимает место между Бразилией и Кореей и находится где-то на уровне 80-х годов стран Большой семерки (G7), продолжил он.Сейчас доля России в мировых исследованиях всего 3%, тогда как у США, Франции и Китая это 50%, 22% и 30% соответственно, сказал он.По данным ОЭСР, производительность труда в России - объем продукции на одного работника - в 2017 году составила 26,5 доллара в час. Это уровень ЮАР или Чили, где показатель составляет 27,6 доллара.У Португалии, которую президент России Владимир Путин предлагал догнать в начале 2000х производительность труда составляет 40,6 доллара в час на человека. В США - 72 доллара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 5 години
и още една причина:Ралли фондового рынка РФ, подбросившее индекс ММВБ до нового исторического максимума, увязло в геополитическом болоте.За последние три недели 42 крупнейшие российские компании, входящие в индексы МосБиржи и РТС, подешевели суммарно на 252 млрд миллиарда рублей.Две волны продаж - 6 и 7 февраля, а затем 13 и 14 февраля - обернулись для рынка падением на 3,9% в рублях и 6% долларах, компенсировать которое индексы не смогли даже наполовину.Инвесторы предпочитают по возможности держаться в стороне от нашего рынка, - сказал Bloomberg трейдер КИТ Финанс Брокер Антон Анастасов: в конгрессе США начинается рассмотрение новых санкций ,а динамика цен на нефть остается невнятной.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
Valentin13
преди 5 години
Потребовав от ОПЕК остановить рост цен на нефть и так и не дождавшись ответа, президент США Дональд Трамп, похоже, решил действовать самостоятельно.Американское Минэнерго готовится провести новый раунд распродажи нефти из государственного стратегического резерва, следует из сообщения ведомства, опубликованного в четверг.Нефтетрейдерам перерабатывающим заводам будет предложена партия в объеме 6 млн баррелей из трех хранилищ в Техасе и Луизиане.Заявки на аукцион будут приниматься до 13 марта, а физическая отгрузка покупателям состоится с 1 по 31 мая - в период, когда истечет срок временных послаблений в санкциях против Ирана. До 4 мая крупнейшим клиентам Тегерана разрешено продолжать закупать нефть в ограниченных объемах, при условии, что деньги вместо перечисления в Иран будут блокироваться на спецсчетах и использоваться лишь для закупки продовольствия и медикаментов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 5
zelka007
преди 5 години
е какво да пишат :))) ... нали наскоро писаха как норвежкия суверенен фон е загубил 50млрд. . какво друго да пишат ? да пишат , че статойл/екуинор увеличават капиталовите си разходи за възобновяема енергия и очакват да са 2% от общите капиталови с тенденция делът да продължи да се увеличава . или че изграждат вятърна плаваща централа ? или че имат офшорни вятърни паркове в Германия , Великобритания , Норвегия и изграждат нови в Холандия и Полша . проектират в момента много голям близо до ню-йорк на 80 000 акра с възможност да осигуряват ток на около 1 млн. домакинства ...мисля , че от редакцията са наясно и четат международни медии , а пишат за газпром за да се поражда дискусия и кликове :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Pyramid
преди 5 години
СИ позиция. Учете български или ползвайте услугите на ГРАМОТЕН РЕДАКТОР.ПРЕПОРЪКА Е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Pyramid
преди 5 години
Еленче, Авторче!Компанията трябва да затвърди конкурентната С
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 5 години
Инвестор, публикувате жалейка за Газпром? Ще развалите съня на руските компрадори, моля ви не така. Доколкото виждам Норвегия изнася природен газ колкото Русия. Да сте публикували една статия а Статойл? За нейните планове? Само ***.френиците от Газпром държат да са център на внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още