IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След стимулите на ЕЦБ Франция предлага споразумение за растеж в еврозоната

Финансовите министри на страните членки на ЕС обсъждат как да променят държавните разходи, за да освободят повече пространство за инвестиции

21:38 | 13.09.19 г.
<p>
	Френският финансов министър Брюно льо Мер.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският финансов министър Брюно льо Мер. Снимка: Ройтерс

Франция предложи „споразумение за растеж“ за икономиката на еврозоната, ден след като Европейската централна банка (ЕЦБ) призова правителствата да използват фискалната политика като допълнение към последния пакет от парични стимули на банката в подкрепа на забавящия се растеж, предава Ройтерс.

Икономическият растеж в 19-те страни, които споделят еврото, намаля наполовина до 0,2% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, а най-голямата икономика в еврозоната, Германия, е на ръба на техническа рецесия, след като регистрира спад от 0,1% през същия период.

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че икономиката на еврозоната е в период на „продължителна“ слабост с ниска инфлация и баланс на рисковете, който се насочва надолу. Вчера той обяви нов пакет от стимули, понижаване на лихвите и задействане на нов кръг от покупки на облигации.

При пристигането си за двудневната неофициална среща на финансовите министри на страните членки на ЕС в Хелзинки германският финансов министър Олаф Шолц отказа коментар относно решенията на ЕЦБ, но френският му колега Брюно льо Мер заяви, че ще представи предложение за „споразумение за растеж“.

„Не трябва да се задоволяваме с нивото на растеж в еврозоната“, каза той пред репортери.

„Бих искал да припомня тази сутрин френското предложение за Споразумение за растеж, основано на три стълба: повече инвестиции от страни, които имат необходимото фискално пространство за инвестиции, повече реформи за страни с недостатъчна производителност и конкурентоспособност, и необходимост от намаляване на нивото на държавните разходи и държавния дълг“, каза Льо Мер.

Страни с фискално пространство за повече инвестиции е кодовото название в ЕС за Германия и Холандия, които от години постигат бюджетен излишък.

„Сега наистина е време да решим и да имаме повече инвестиции, повече растеж“, заяви Льо Мер.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че министрите ще обсъдят как да променят държавните разходи, за да освободят повече пространство за инвестиции.

Министрите трябва да обсъдят и преглед на фискалните правила на ЕС по време на срещите си в Хелзинки днес и утре.

Австрийският министър на финансите Едуард Мюлер също изрази подкрепата си за увеличаване на инвестициите. „Икономиката отслабва. Имаме намерение да стимулираме инвестициите и също така да засилим капиталовия пазар“, допълни той.

Германски баланс

Повече инвестиции, макар и не веднага, може да дойдат от бюджета на еврозоната, който финансовите министри на страните членки на ЕС ще обсъдят в петък и който ще стане реалност от 2021 г., след като бъде постигната договореност по ключови въпроси като начините за финансиране.

Германия, която се очаква да намали държавния си дълг до под 60% тази година, е готова да налее „много, много милиарди евро“ в икономиката си, за да предотврати значително забавяне на растежа, каза в четвъртък Шолц.

Запознати източници съобщиха пред Ройтерс, че Берлин може да създаде независими държавни органи, които да поемат нов дълг и да стимулират инвестициите в ключови части от икономиката, без да нарушават строгите правила за разходите в страната.

Дълговата спирачка в Германия позволява дефицит в държавния бюджет до 0,35% от БВП. Това се равнява на около 12 млрд. евро (13,3 млрд. долара) на година, но след като се вземат предвид фактори като ниво на растежа, Берлин може да увеличи новия дълг само с 5 млрд. евро догодина.

Запознати източници обаче заявиха пред Ройтерс в четвъртък, че Германия може да получи 5 млрд. евро или повече тази година, тъй като рекордно ниската доходност по държавните облигации, която до голяма степен е резултат от смекчената парична политика на ЕЦБ, понижава разходите й по обслужването на дълга.

Международният валутен фонд също призовава Берлин да харчи повече, за да помогне за съживяването на растежа в еврозоната.

„От дълго време призоваваме Германия да харчи повече. Германия определено има пространство и ние силно ще подкрепим подобни мерки“, заяви ръководителят на европейското звено на МВФ Пол Томсен.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още