IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновяемата енергия ще насърчи декарбонизацията в транспортния сектор

Природният газ и възобновяемите газове могат да извършат безпрецедентна революция в транспорта в Европа, смята представител на NGVA Europe

16:43 | 24.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен: ясна подкрепа за газа в транспорта

Още през септември председателят на ЕК Урсула фон дер Лейен изрази в писмото си до Кадри Симсон, комисар по енергетиката, подкрепата си за LNG: 

"Газът ще играе роля при прехода към въглеродонеутрална икономика, по-специално чрез улавяне и съхранение на въглерод. Ще прецените как източниците на доставка могат да бъдат диверсифицирани на конкурентни цени, по-специално като използвате пълноценно потенциала на достъпния LNG."

LNG предоставя така необходимата гъвкавост и енергийна надеждност, което позволява интегрирането на възобновяемата енергия, и осигурява достъпна енергия.

Развитие на възобновяемите газове

За да се захранва автомобилният парк на Европа и да се намали още повече въглеродният му отпечатък, като по този начин се ускори процесът на декарбонизация, биометанът (възобновяемият газ) може лесно да се използва с тази цел. Инфраструктурата за природен газ и превозните средства са напълно съвместими с възобновяемия газ без наличието на допълнителни разходи.

Чрез възобновяемите газове от битови отпадъци или други източници се постигат ниски нива на емисии на парникови газове.

Асоциацията NGVA Europe изчислява, че настоящият парк от газови автомобили от 1,4 милиона превозни средства ще нарасне до около 13 милиона превозни средства до 2030 г. Докато днес колите консумират 2 млн. куб.м природен газ, асоциацията прогнозира, че приблизително 9 млн. куб.м. възобновяеми газове ще са необходими за зареждане на автопарка през 2030 г. в цяла Европа.

Гъвкавостта на системата - от инфраструктурата до двигателите, превръща природния газ в технология на бъдещето.

Кръгова икономика: нулеви нетни емисии в транспортния сектор

Природният газ осигурява мост към кръговата икономика, основана на генерирането на енергия от отпадъци, като биометан. Кръговата икономика е „приоритет номер едно“ за европейската Зелена сделка. Възобновяемият газ е готов да бъде основният пример.

Този ресурс дава възможност за интелигентен подход към третирането на отпадъчните материали, които иначе биха били унищожени, с всички последващи емисии.

Обикновените и възобновяемите газове са „естествена“ част от европейската Зелена сделка и бърз и лесен начин за допълване на сложната система, която постепенно ще промени начина ни на придвижване и превоза на товари по целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Поредните к(Г)ретенизми. С какво т.нар. "биогаз" е по-добър от истинския? Нали са идентични? Ако истинския газ е проблем ("климатически промени" и прочее небивалици), тогава защо т.нар. "биогаз" е по-различен? Ааааа, забравих - ЦЕНАТА !!! Там е заровено кучето, нали? Еко-тарикатчетата да ни дерат с безумно скъп ток... нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още