IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция затваря кафета и ресторанти, Испания ограничава движението на гражданите

И двете страни ограничават обществения си транспорт

21:39 | 14.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg</em></p>

Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

Франция затваря всички ресторанти, магазини и барове в борбата срещу коронавируса. Аптеките и хранителните магазини и банки, както и бензиностанции, трябва да останат отворени, съобщи френският премиер Едуар Филип в събота вечерта. От полунощ обаче всички обществени места, които не са жизненонеобходими, трябва да се затворят. Филип оправда стъпката с рязкото увеличение на случаите на коронавирус в страната. Предишните мерки очевидно не са били достатъчни.

Според здравните власти Франция има 4500 случая на заразени в събота, увеличение с 3 661 спрямо предишния ден. Според Филип все още първият тур на местните избори предстои да се проведе в неделя - при "стриктно спазване на инструкциите". Франция обяви преди това множество предпазни мерки за изборите.

"Най-добрият начин да се спре разпространението на епидемията е чрез пространствено разстояние", каза Филип. След речта на френския президент Еманюел Макрон в четвъртък вечерта все още имаше твърде много хора в ресторанти или кафенета във Франция, оплака се той. Макрон се обърна към французите в реч и каза, че всички образователни институции ще затворят в понеделник.

Във Франция сега се прилага „фаза 3“, поясни Жером Саломон, национален директор по здравеопазването. Това е най-високото ниво в борбата с епидемиите. Преди това се прилагаше вторият етап: Франция, наред с други неща, беше забранила всички събития с повече хора.

Сега Филип обяви, че общественият транспорт също трябва да бъде ограничен. Той призова французите да бъдат по-дисциплинирани. „Нашата цел е да ви защитим. Наясно съм с усилията и жертвите, които се изискват от вас “, каза той.

Новият патоген, който се появи в Китай в края на миналата година, се разнася в цяла Европа и зарази най-малко 4500 души във Франция и 140 000 по целия свят. Правителствата по целия свят ограничават движението на гражданите, за да забавят разпространението му.

Испанското правителство одобри указ, който ограничава движението на гражданите на територията на цялата страна. Мярката ще влезе в сила от понеделник в 8 ч. сутринта и е част от 15-дневния извънреден план на страната за борба с коронавируса, съобщава вестник El Pais

На испанците ще бъде разрешено да ходят на работа, да купуват храна и лекарства, да ходят до болница и да пътуват, за да се грижат за възрастни роднини или малки деца. Останалите мерки, включени в указа, като възможността за временна конфискация на заводи и сгради, ще влязат в сила, когато бъдат публикувани в Държавен вестник.

Барове, ресторанти, конферентни центрове и всички развлекателни и спортни дейности, включително кина, театри, басейни и футболни игрища, ще бъдат затворени. 

Градският транспорт ще бъде ограничен, а авиокомпаниите, операторите на влакове, автобуси и кораби ще трябва да намалят услугите си поне наполовина, а самолетите, влаковете, автобусите и другите транспортни средства могат да са запълнени само до една трета от капацитета си.

Засега обаче страната няма да затваря границите си. 

Текстът на указа беше обсъждан на извънредно заседание на испанското правителство, което продължи повече от седем часа. Министрите обаче не успяха да се договорят за икономически и социални мерки за смекчаване на последиците от борбата с коронавируса. Те ще опитат отново да постигнат съгласие във вторник.

Редица градове в Испания обявиха, че отменят процесиите за Страстната седмица, включително Севиля, Малага и Мурсия.Мурсия се присъедини към Мадрид, Галисия, Астуриас и Кантабрия, които вече наредиха затварянето на всички магазини с изключение на тези за хранителни стоки.

Над 6200 са потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Испания, а починалите са 191, показват последните данни на испанското министерство на здравеопазването.

Междувременно Румъния ще въведе извънредно положение заради новия коронавирус от понеделник, предаде DPA.
Решението бе обявено днес от президента Клаус Йоханис. Извънредното положение ще даде на правителството повече правомощия да затваря граници и да налага ограничения за пътуване.  Броят на потвърдените случаи на заразата в Румъния се увеличи тази вечер до 109 - със седем повече от сутринта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още