IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една пета от българите са изпитвали тежки материални затруднения през 2019 г.

Най-засегнати от материални лишения навсякъде в ЕС са домакинствата, които се състоят от един-единствен възрастен, който се грижи за деца, според Евростат

11:22 | 29.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Една пета от българите са живели в тежки материални лишения през 2019 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Това поставя България на първо място в рамките на Европейския съюз (ЕС) по дял на населението, което изпитва материални затруднения.

Тежките материални лишения означават домакинствата да не могат да си позволят поне четири от следните категории: да плащат сметките си навреме, да отопляват адекватно дома си, да посрещнат неочаквани разходи, да ядат месо или риба редовно, да отидат на едноседмична ваканция, да имат телевизор, пералня, кола, телефон.

На второ място е Гърция с 16% от населението, а на трето място е Румъния с почти 13%.

Материални Материални

Графика: Евростат

Най-нисък е делът на населението, изпитвало материални затруднения, в Люксембург – 1,3%, Швеция – 1,6%, Нидерландия и Финландия – с по 2,4%, Дания и Словения – 2,6%.

Средно за ЕС делът на населението, сблъскало се с лишения през 2019 г., е 5,6% - около 24 млн. души, и за 10 години намалява.

Материални Материални

Графика: Евростат

Данните показват, че през 2010 г., точно след световната финансова криза, делът на населението в ЕС, изпитвало тежки материални лишения, е бил почти 9%, като през 2012 г., в разгара на дълговата криза в еврозоната, се е увеличил до малко над 10%. Оттогава този дял трайно пада, за да се понижи 1,8 пъти към края на миналата година.

Евростат предупреждава обаче, че заради икономическата блокада и мерките за социална дистанция заради новия коронавирус ситуацията скоро ще се промени. На хората, които вече изпитват материални затруднения, им е по-трудно да се справят със социалните и финансовите смущения, причинени от ограниченията.

Най-засегнати от материални лишения навсякъде в ЕС са домакинствата, които се състоят от един-единствен възрастен човек. Делът на домакинствата с материални затруднения с един възрастен под 65 години е 9,4% за 2019 г. Този дял се увеличава до 10,7%, когато в такова домакинство има и деца.

За домакинствата, в които има двама или повече възрастни, процентите са значително по-ниски: 4,4% без деца и 5,1% с деца, посочва Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още