IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия: Навални е отровен с новичок

Берлин ще се консултира с Европейския съюз и съюзниците от НАТО за координиран отговор, заяви говорител на канцлера

17:41 | 02.09.20 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германските власти обявиха, че тестовете са показали „единодушно“, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил отровен с новичок. Това е значително ескалиране на напрежението с Кремъл и накара рублата да поевтинее.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел ще се консултира с Европейския съюз и съюзниците от НАТО за координиран отговор във връзка с инцидента. Също така Берлин настоява за незабавно обяснение от руското правителство, заяви говорителят на канцлера Щефан Зайберт.

„Стряскащ развой на събитията е това, че Навални е станал жертва на нападение с химичен невропаралитичен агент“, посочи Зайберт. „Правителството осъжда тази атака“, допълни той. Очаква се по-късно в Сряда Меркел да направи изказване по случая.

Заключенията на германската военна лаборатория, натоварена със задачата да установи какво точно е веществото, с което е отровен Навални, увеличават още повече напрежението между Европейския съюз и руския президент Владимир Путин.в петък канцлерът заяви, че е възможно да се прибегне до координиран отговор на страните в блока.

Алексей Навални се лекува в болница в Берлин, където е в медикаментозна кома откакто пристигна в германската столица на 22 август.

Същият химикал новичок бе използван и при опита за покушение срещу бившия руски агент Сергей Скрипал през март 2018 г. във Великобритания. Тогава Лондон експулсира 150 руски дипломати в отговор на атаката.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия не е била официално информирана от германските власти за заключенита, посочва държавната информационна агенция ТАСС. Миналата седмица Путин предупреди да не се правят „прибързани и неоснователни обвинения“.

Русия досега твърдеше, че няма доказателства Навални да е бил отровен и отхвърли обвиненията, че властите в страната имат каквото и да е било участие в атаката.

Рублата затвърди поевтиняването си в сряда, като минути преди 18 ч. българско време се търгува при цена от 75,6856 за долар на фона на подновените притеснения на инвеститорите за възможни нови санкции.

В сряда Меркел е провела среща с министри от кабинета, след като е научила за резултатите от токсикологичното изследване. Външният министър Хайко Маас ще информира руския посланик в Берлин, а правителството ще се обърне и към Организацията за забрана на химическите оръжия, каза още Зайберт.

От болницата Charite, където е настанен Навални, заявиха в петък, че състоянието му остава сериозно, но е стабилно, а симптомите му отслабват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
В.В. Имхотеп, извинете че Ви безпокоя, но е време да произнесете Вашата благословие към рyските тpoлoве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Опитвам се да търся логика! Фактът, че разболяването на Навални се е случила в Сибир, може да означава, че това е "инициатива" на местна група, която се чувства застрашена от антикорупционните му разследвания. Друг факт е, че Навални хвърляше медийните си бомби за корупция на най-високо ниво в най-близките кръгове на Путин в продължение на години, без да бъде застрелян или отровен, това навежда на мисълта, че и той се е ползвал със защита и гръб от фигури в Кремъл! /Кой знае може и Путин да се възползвал да разчиства от разследванията му/Изглежда някой е изчакал, докато Навални направи крачка извън кръга си на защита в Москва, за да му нанесе удара в Сибир. Друга логика няма - няма скорошни избори, няма някаква полза, освен ако не е надушил нещо и да са решили да го спрат някои, за да си спасят кожата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Всички могат да произвеждат новичок. През социализма Чехословакия имаше производствена баз, сега просто влиза в договора за химическите оръжия. За другото си прав, това е отмъщение с вероятно фатален край, който не е задължителна цел. Вършат го неподонтролни на путин настоящи и бивши КГБ-йци. Проблемът е, че путин не прави нищо за да ги спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Което си е истина, истина си е :)))Нали Зеле?А, твоите десетки на WoT само американски и немски ли са, или имаш и съветски? Ko имаш съветски танкове, на момента ги продай!Във вентилацията са пуснали новичок, а по шлемофоните на танкистите - казачок. Взривът на боекомплекта ти е гарантиран....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
От твоят коментар излиза, че това руснаците са много голяма работа. Още по съветско са направили нещо, което до ден днешен никой друг не може да направи. Ц ц ц, брей брей брей
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Хахо-то, не търси причинно-следствена връзка.Качествените сценаристи, медии и *** струват пари.Деeбилиззираната маса всичко преглъща, защо да се харчат?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Зелка, ти от много цъкане за 10-ки на WoT си се омагьосал ве мой!Дай си почивка, вземи се малко в ръце...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Имат си повече отрови от Борджиите, но тази им е визитната картичка. Когато се извършва наказателна акция, тя трябва да се остави на местопрестъплението. Иначе някои от по-недосетливите може да си помислят, че е било обикновен битов инцидент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 5
Hahoto
преди 3 години
Зелев, няма логика Намални да бъде отровен с "новичок". Спокойно може да го гръмне някой чеченец и после да го "излежи доживотно". Нали простите въпроси, които човек си задава - кому е нужно да се трови с новичок Навални? Защо точно с новичок, каква е ползата за Русия и Путин от отравянето на Навални и пускането му в Германия за лечение. Губи ми се причинно-следствената връзка. Кой какво печели и губи от тази ситуация.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
те не ги тровят за да умират от новичок ... това е демонстрация на възможности . от това да оживее или умре някой разликата е няколко милиграма в дозировката , не се вдишва , не се инжектира , достатъчно е да попаден на кожата само ... :))) ... това само руснаците могат да го произвеждат , по света не го правят , и една строго пазена тайна от съветско време . производството му върви по ръбът на закона и по специално "договора за забрана на химическите оръжия" ... но мордор отричат всичко по-принцип , ученият дето разкри , че работят по тази програма е починал от инцидент с препарата в лаборатория ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още