IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ подкрепят идеята за газопровода EastMed по дъното на Средиземно море

Окончателно решение за проекта трябва да бъде взето до 2022 година

20:28 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ подкрепят идеята за изграждане на газопровода EastMed по дъното на Средиземно море, коментира американският министър на енергетиката Дан Бруйет, цитиран от Ройтерс.

Идеята беше лансирана преди години и предвижда доставката на газ от новите полета, открити във водите на Кипър и Израел, до Европа. По проекта работи активно Гърция.

EastMed има подкрепата и на Европейката комисия (ЕК) и беше обявен за проект от общностно значение.

Окончателно решение за реализацията на EastMed ще бъде взето през 2022 година, отбелязва още Ройтерс. Прогнозата е, че до 2026 година газ от Средиземно море ще може да влезе в Европа по този газопровод.

"Продължаваме да работим с Израел, Гърция и други заинтересувани страни, за да гарантираме, че инфраструктурата ще бъде изградена", коментира още Бруйет, който е на посещение в Атина.

Гърция игра е важна роля за намаляване на зависимостта на Европа от руския природен газ, отбелязва Ройтерс. В последните години страната разви газовата си инфраструктура и увеличи вноса на втечнен газ от САЩ, което се харесва на Вашингтон.

Един от проектите за диверсификация на газовите доставки в Европа е Трансадриатическия газопровод, влезе в експлоатация преди броени седмици. Тръбите транспортират газ от Каспийския регион и през територията на Гърция стигат до Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още