IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Brexit преодоля първата си парламентарна пречка

Камарата на общините одобри споразумението въпреки неодобрението на част от депутатите

17:45 | 30.12.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Депутатите от Обединеното кралство одобриха историческото търговско споразумение за Brexit, което ще влезе в сила на Нова година.

Камарата на общините, както се очакваше, гласува в подкрепа на споразумението и страната ще излезе от преходния период за Brexit в 23:00 часа местно време в четвъртък, съобщава CNBC.

Опозиционната Лейбъристка партия подкрепи сделката въпреки опасенията си, но и в Лейбъристката, и в управляващата Консервативна партия имаше депутати, които бяха против споразумението.

Камарата на лордовете, горната камара на британския парламент, ще гласува по-късно тази вечер, съобщава Bloomberg.

Тъй като основната опозиционна Лейбъристка партия подкрепя законопроекта, почти сигурно е, че проектът ще стане закон, 24 часа преди Обединеното кралство да напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС. Неприемането на сделката би рискувало връщането на скъпи мита върху търговията и сериозни смущения във веригите за доставка.

Документът от 1246 страници, чиито подробности са публикувани на уебсайта на правителството на Обединеното кралство, и неспокойните преговори в последната минута оставиха малко време за контрол преди крайния срок.

Шотландският премиер Никола Стърджън изрази неодобрение за споразумението, а риболовната индустрия на Обединеното кралство даде мразовит отговор, обвинявайки британския премиер Борис Джонсън, че е осигурил само „малка част от това, на което Великобритания има право съгласно международното право и каквото правителството многократно заяви, че ще осигури от името на риболовната индустрия в Обединеното кралство".

„Основната цел на този законопроект е да се постигне нещо, което британците винаги са знаели в сърцата си, че е възможно“, каза Джонсън, когато откри дебата. Великобритания може да „търгува и да си сътрудничи“ с други европейски държави, като същевременно запазва „суверенен контрол над нашите закони и съдба“, каза той.

Споразумението отделя Обединеното кралство от ограниченията на европейските закони за конкуренцията и държавните помощи, което означава, че страната ни може да избира да инвестира и да стимулира индустрии, които пожелае“, каза Джонсън. То също така дава на Обединеното кралство контрол над своите риболовни води, имиграционна политика и законотворчество и осигурява "сигурност" на авиокомпаниите и превозвачите, които са били засегнати от пандемията, каза той.

„Ще отворим нова глава в националната ни история“, каза Джонсън. „Отговорността сега е на всички нас да използваме по най-добрия начин силите, които си върнахме“, заяви британският премиер.

Джонсън спечели важна политическа подкрепа в своята Консервативна партия. Шотландската национална партия атакува споразумението, заявявайки, че ще навреди на риболовната индустрия на Шотландия и каза на Джонсън, че ще подкрепи делото за независимост.

Кийр Стармър, лидер на основната опозиционна Лейбъристка партия, заяви, че неговата партия ще гласува за споразумението, за да избегне възможността за срив без търговско споразумение. Той обаче критикува сделката като „несъвършена“ и „слаба“.

Липса на избор

„Имаме само един ден преди края на преходния период и това е единствената сделка, която имаме“, каза Стармър. „В крайна сметка гласуването за прилагане на този договор е единственият начин да гарантираме, че ще избегнем липса на сделка.“

Бившият премиер Тереза ​​Мей, която подаде оставка през юли 2019 г., след като не успя да осигури подкрепата на парламента за плановете си за Brexit, също приветства сделката. Тя обаче заяви, че е разочарована от липсата на договорка за сектора на услугите, който представлява 80% от британската икономика.

Около 47 години след присъединяването си към Европейския съюз Великобритания официално напусна блока на 31 януари 2020 г. По този начин тя стана първата нация, напуснала ЕС. Тя обаче се съгласи да продължи да следва европейските правила до края на 2020 г., за да може да договори по-приятелски условия за търговия с 27-те държави от блока.

В навечерието на Коледа двете страни постигнаха „споразумение с нулева тарифа и нулева квота“, за да изгладят търговията със стоки през Ламанша. Това донесе облекчение на износителите от двете страни, които щяха да се сблъскат с по-високи мита и разходи, ако не беше постигната сделка.

Двете страни бяха потънали в интензивни разговори от март, за да решат как ще търгуват помежду си от януари нататък.

Европейският парламент ще гласува споразумението следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Не познавам сделката по същество и не се наемам да я коментирам. За мене важното е, че има прецедент. В ЕС трябва да знаят, че трябва да бъдат по-гъвкави и стратегически, за да не се повтаря тази практика, както ми се струва, че може да се повтори и потрети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Сделката за Brexit преодоля първата си парламентарна пречка Хип, хип, УРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още