IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция разчита на туристите за намаляване на лошите заеми

Необслужваните заеми в туристическата индустрия са достигнали 3 млрд. евро

17:21 | 22.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Да защитя каквото имам

Макар че изплащането на лоши заеми вървеше по-гладко от очакваното в ЕС, председателят на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Андреа Енриа предупреди този месец гръцките банки, че кризата не е приключила и кредиторите като цяло може да са подценили рискове.

Освен това макар гръцките банки да постигнаха напредък в премахването на кредитния риск от счетоводните си баланси чрез програмата на правителството „Херкулес“, която е със срок до края на 2022 г., дълговият проблем остава.

Програмата „Херкулес“ започна през 2019 г., за да помага на гръцки банки да се освобождават от лоши заеми чрез превръщането на пакети от дългове в обезпечени с активи ценни книжа, които могат да бъдат продавани на инвеститори.

Компании за обслужване на кредитите, които помагат за събирането и управлението на лоши заеми, наблюдават гръцки дълг от почти сто милиарда евро, половината от който е в секюритизирани кредити, освободени от банки, казва Тасос Панусис, председател на тяхната асоциация.

Те вероятно ще нараснат, тъй като предстои ново секюритизиране на лоши кредити от големи банки като Alpha, National Bank и Piraeus.

Панусис, който е главен изпълнителен директор на гръцкия филиал на италианската компания за възстановяване на дълг doValue, казва, че фондове се стремят към приятелски решения с кредитополучателите чрез преструктуриране, за да се върнат заемите в релси.

Възбраните са краен случай, до който се прибягва, само когато кредитополучателите „не оказват никакво съдействие“, отбелязва той.

Част от дълга на Sea Dreams е предаден на дългов фонд и Какас, чийто бизнес растял благодарение на лесното кредитиране в началото на новото столетие, се тревожи, че той може да поиска допълнителни гаранции.

„Не работя, за да печеля пари, а за да защитя каквото имам“, казва Какас. „Оптимист съм в смисъл, че банката иска да получи парите си. Ако ме принуди да не работя, няма да получи нищо“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още