IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция разчита на туристите за намаляване на лошите заеми

Необслужваните заеми в туристическата индустрия са достигнали 3 млрд. евро

17:21 | 22.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Колко пари можете да ни дадете?

Правителството предостави около 40 млрд. евро, за да помогне на компаниите и обеща да оттегли подкрепата постепенно, но туристическата индустрия има отчаяна нужда да започне отново да работи.

След десет години на растеж тя записа най-лошата си година в историята през 2020 г. с едва седем милиона посетители спрямо рекордните 33 млн. през 2019 г. Секторът е регистрирал приходи от 4 млрд. евро, което под една четвърт от 18-те милиарда долара през 2019 г.

Тази година с разпространението на ваксините властите разчитат на 40% от нивата през 2019 г.

Гърция отвори врати в събота за туристи от ЕС и други ключови пазари като САЩ, Израел и Великобритания, отменяйки необходимостта от карантина, ако посетителите са ваксинирани или са дали отрицателен тест за COVID-19.

За компании като Sea Dreams, която вече е изпитвала затруднения заради дълга си преди коронавирусната криза, инвестициите са замразени, а още една лоша година може да е краят.

„Не си струва да ходя в банката сега, защото каквото и да им кажа, те отговарят: ОК, колко пари можете да ни дадете?“, отбелязва Какас. „Но ние нямаме пари да им дадем, искаме те да дадат пари на нас!“, допълва той.

Миналата година Sea Dreams е продала само 22 хил. билета за туристи, обикалящи близките острови, посещаващи Турция или наблюдаващи делфини. Това е спад спрямо 120 хил. през 2019 г. Приходите й са се сринали със 75%, а дългът й, който е намалял наполовина до 3,5 млн. евро след две преструктурирания, продължава да тежи на счетоводния й баланс.

Какас получил държавна субсидия от 200 хил. евро, за да плати данъци, ремонти и заплати и се надява, че ще има достатъчно клиенти това лято, за да покрие оперативните разходи от около 2 млн. евро.

Той зависи от заеми от приятели и роднини, за да посрещне допълнителни парични нужди и обмисля да оперира един от корабите под чужд флаг като този на Панама, за да наема по-евтин чуждестранен екипаж.

Но без приток на туристи мерките може само да ограничат щетите.

„Хората, които имаха проблеми с необслужвани заеми в силните 2018 и 2019 г., нямат особен шанс за възстановяване тази година“, коментира главният икономист на Гръцката централна банка Николас Магинас.

Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още