IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво обещават основните германски партии преди изборите през септември?

Bloomberg обобщава вижданията на ХДС, Зелените, ГСДП и Партията на свободните демократи в области като данъчна политика, жилища, климат

15:32 | 10.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

► ГСДП иска да продължи големите инвестиции с по-разхлабен подход към балансираните бюджети. Партията даде сигнал за продължаване на по-щедрите разходи след пандемията, без изрично да призовава за промяна на дълговата спирачка.

► Партията на свободните демократи иска намаляване на дълга до 60% от БВП възможно най-скоро и призовава за „турбо изплащане“. Бюджетната политика трябва да е строга, ориентирана към инвестиции и в съответствие с дълговата спирачка. Ненужните притежания на акции от държавата и всички акции в компании, които не принадлежат към публичните услуги от общ интерес, трябва да бъдат продадени, особено държавните дялове в Deutsche Post и Deutsche Telekom.

Социална политика

►  Блокът начело с ХДС казва, че възрастта за пенсиониране трябва да бъде намалена. Партията иска да създаде „поколенчески пенсионен“ фонд, в който държавата плаща известна сума на дете.

► Зелените искат повишаване на социалните помощи с най-малко 50 евро на човек. В средносрочен план помощите при безработица трябва да бъдат заменени от гарантирано безусловно плащане. Зелените се стремят към повишаване на минималната заплата до 12 евро на час спрямо настоящите 9,50 евро на час. Германия Германия

► ГСДП иска дългосрочните помощи при безработица да се превърнат в т. нар. граждански доход. Това означава, че имотите и активите не трябва да изключват получатели на помощи през първите две години. Партията иска помощите при безработица да се дават за по-дълъг период, преобръщайки трудова реформа, която въведе в началото на миналото десетилетие. Минималната заплата трябва да бъде повишена на 12 евро на час.

► Партията на свободните демократи иска по-централизирано и стандартизирано образование в Германия, при което 16-те провинции са отговорни за образователната политика. Съчетаването на работата и семейството трябва да бъде подобрено чрез данъчни стимули за детски градини в компаниите. Законовото право на грижи за децата трябва да бъде гарантирано след майчинството.

Жилища

► ХДС/ХСС цели изграждането на 1,5 млн. нови апартамента до 2025 г.

► Зелените искат да въведат таван върху наемите за малки бизнеси за ограничаване на цените в градове със затегнат пазар на бизнес имоти. Всеки човек трябва да получи правото на жилище, гарантирано в конституцията на страната. Контролът върху наемите трябва да бъде въведен на национално равнище. Германия Германия

► ГСДП иска ограничаване на ръста на наемите в райони с недостиг на жилища, за да отговаря на темпа на инфлацията. Партията иска също засилване на съществуващите мерки за смекчаване на ръста на наемите в градовете.

► Партията на свободните демократи също иска по-голямо строителство за борба с недостига на жилища. Партията твърди, че ограниченията върху наемите в крайна сметка водят до по-малко жилищни площи и трябва да бъдат избегнати. Тя призовава за освободена от данъци помощ от 500 хил. евро за закупуване на дом като лично място за живеене.

Технологичен сектор

► Ръководеният от ХДС блок се съсредоточава върху насърчаването на растежа в частния сектор и предлага създаването на германска или европейска фондова борса за местни технологични стартъпи. Партията твърди, че Германия трябва да намали бюрокрацията, за да се конкурира със страни като Китай и глобални технологични компании като Google, Amazon и Tesla.

Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още