IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво обещават основните германски партии преди изборите през септември?

Bloomberg обобщава вижданията на ХДС, Зелените, ГСДП и Партията на свободните демократи в области като данъчна политика, жилища, климат

15:32 | 10.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

► Зелените искат интернет гигантите, които се възползват от пазарна доминация, да могат да бъдат раздробявани. За да насърчи създаването на вълна от нови компании, партията иска да предложи програма за лесен достъп до 25 хил. евро за първоначално финансиране. Програмата включва целенасочена подкрепа за жени предприемачи. Освен това стартъпите трябва да имат по-добър достъп до обществени поръчки.

► ГСДП се стреми към увеличаване на разходите за изследвания и иновации до най-малко 3,5% от БВП и разширяване на наличностите от достъпни кредити за стартъпи.

► Партията на свободните демократи иска значително разширяване на фонд за финансиране на стартъпи и в същото време призовава за ограничения за държавното участие в компании.

Външна политика / Отбрана

►  Блокът начело с ХДС е силно ангажиран с трансатлантическия съюз и целта на НАТО за заделяне на 2% от БВП за отбрана. ЕС трябва да създаде единна стратегия срещу експанзията на китайските интереси и за честна пазарна конкуренция. Предизвикателството от Русия към европейските ценности трябва да получи противодействие, а нова военна заплаха – да бъде предотвратена.

► Зелените искат реформиране на НАТО и твърдят, че алиансът няма стратегическа перспектива. Партията също така отхвърля целта 2% от БВП да отиват за отбрана. Трансатлантическите партньорства на Германия трябва да бъдат възобновени и рамкирани в Европа. Партията осъжда категорично нарушаването на човешките права от Китай в Синдзян, Хонконг и Тибет и подкрепя диалог с Пекин, само в областите, в които Китай иска да сътрудничи. Зелените изрично призовават за спиране на проекта за газопровод „Северен поток 2“, който ще доставя газ от Русия към Германия под Балтийско море. Германия Германия

► ГСДП се стреми към по-независим ЕС по отношение на САЩ и не подкрепя целта на НАТО 2% от БВП да бъдат заделени за отбрана. Тя призовава за диалог с Пекин, като в същото време осъжда нарушенията на човешките права от Китай. Партията призовава също за конструктивен диалог с Москва за намаляване на напрежението и подкрепя смекчаване на санкциите на ЕС, ако Кремъл спазва Минските споразумения, които целят да прекратят конфликта в Източна Украйна.

► Партията на свободните демократи подкрепя целта на НАТО и настоява 3% от БВП да отиват за отбрана, развитие и дипломация като цяло. Партията подкрепя по-ясна позиция за Русия и призовава за мораториум върху строителството на „Северен поток 2“, докато Москва подкрепи независимо разследване на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални и по-широки подобрения в областта на човешките права. Сътрудничеството с Китай, който е определен като „системен опонент“, трябва да продължи, но да се основава на международното право.

Европейски съюз

► ХДС/ХСС твърди, че процесът по задълбочаване на европейската интеграция трябва да продължи. Правилата на ЕС в областта на фискалната политика, закрепени в Маастрихтския договор, трябва да бъдат възстановени. Партията отхвърля съвместен дълг и т. нар. от нея „трансферен съюз“.

Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още