IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да спонсорираш правителство

Сред най-големите частни дарители на германските власти са BASF, Gilead Sciences, Volkswagen, но също така Facebook и Google

09:05 | 06.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@celynkang13?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Celyn Kang</a>&nbsp;on&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/money-giving?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: Celyn Kang on Unsplash

Принципно може да се спонсорира всичко – опера, футболен клуб, музеи, партии… Защо тогава да не може да се спонсорират и министерства? Те, разбира се, имат достъп и до данъчни приходи или такси, но от друга страна, с такова частно подслаждане може би могат да бъдат постигнати всеобхватни корпоративни цели.

Може ли така да се обясни, че министерството на здравеопазването на Германия е получило 1,7 млн. евро от Facebook и 2,1 млн. евро от Google - под формата на „кредити за пускане на информация за справяне с пандемията с коронавируса“?

Като цяло федералното правителство, включително министерствата, са събрали около 164 млн. евро от частния сектор през 2019 и 2020 г., т.е. с 66 млн. евро повече в сравнение с 2017/18 г. Това става ясно от доклада за почтеност на федералното правителство, с който разполага Handelsblatt. Фактът, че 80 процента (131 млн. евро) от увеличената сума за спонсорство са потекли към министерството на здравеопазването на Йенс Шпан (CDU), едва ли може да изненада някого с оглед на коронакризата и хегемонния стремеж на американските интернет гиганти. Федералният център за здравно образование получи още 66 млн. евро.

Има общо 27 дарения на стойност над 5000 евро във връзка с пандемията на коронавируса. Те са на обща стойност около 61 млн. евро. Според доклада най-големият дарител е химическата компания BASF от Лудвигсхафен, която е предоставила защитно оборудване на стойност 42,5 млн. евро.

Следват американската фармацевтична компания Gilead Sciences с дарение от 5,3 млн. евро (фармацевтични продукти) и Volkswagen с 4,2 млн. евро за „лични предпазни средства, дезинфектанти, термометри“. Пред Handelsblatt самият автомобилен производител посочва, че през 2020 г. дори е направил дарения в натура на стойност около 40 млн. евро на федералното и местните правителства, от които около две трети са отишли за министерството на Шпан. „Корпоративна отговорност“, поясняват от Handelsblatt.

Само за защитно оборудване, което включва и маски, е имало частни дарения за почти 50 млн. евро. Според Министерството на здравеопазването само BASF е доставила 121 милиона защитни маски. BASF, от друга страна, обяви пред медията, че е доставил „само“ 100 млн. маски. Сред спонсорите са още Alibaba (1,1 млн. евро), Apple (730 000 евро), Novartis и Amazon (по 117 000 евро) и Astra-Zeneca (351 000 евро). Нидерландският производител на очила Ace and Tate (5799 евро) и китайският конгломерат Fosun (24 570 евро) също са подкрепили закупуването на защитни средства. Милиардерът Чарлз Браун дари един милион маски на стойност 1,17 милиона евро чрез инвестиционната си компания Lake House.

„Маските са евтини и помагат да се спре разпространението на вируса, за да могат хората да се върнат на работа безопасно“, каза Браун в края на април 2020 г. „Да дарявате пари е лесно, когато ги имате, но е по-ефективно да накарате стоките да стигнат там, където са необходими и точно това се опитваме да постигнем тук“, каза той. „Надявам се, че нашите усилия могат да вдъхновят други частни донори да използват своите ресурси и връзки, за да положат подобни усилия“.

Налице са и дарения за фармацевтични продукти от Sanofi (400 000 евро) и Sandoz (100 000 евро), както и от Bayer (8 342,15 евро). Има и дарени логистични услуги от DHL, която дари 35 000 евро за превоз на дезинфектанти, и от Vietnam Airlines, която покри цената от 900 000 евро за товарни полети.

Спонсорството на администрацията, като дарения и други подаръци, е предмет на строги правила, които федералното правителство е определило в административен регламент. Според него „трябва да се избягва всяка поява на външно влияние“. Нужна е рестриктивна и прозрачна обработка, пише още в документа.

Докладът посочва всяко дарение над 5000 евро заедно с името на дарителя и причината за дарението. Според него делът на спонсорството е "миниатюрен" в сравнение със размера на федералния бюджет от около 716 млрд. евро (2019 и 2020 г.).

Спонсорството е подпомагало проекти, "които не биха могли да бъдат реализирани или е можело да се реализират в по-малка степен без услугите на трети страни", цитира министерството разпоредба.

Но важи ли това за спонсорството на Twitter (8 300 евро), LinkedIn (10 000 евро), Facebook (1,7 милиона евро) и Google (2,1 милиона евро)? Компаниите раздадоха „ваучери за предоставяне на информация“ на министерството за „справяне с пандемията на коронавируса“. 

Facebook обяви, че компанията е подкрепила здравни организации по целия свят. „Това включва рекламни ваучери за Световната здравна организация и националните здравни органи като Федералното министерство на здравеопазването“, се казва в отговор. За тези цели Google е издала ваучери на обща стойност 215 млн. евро по целия свят.

По-конкретно министерството на Шпан е използвало тези така наречени рекламни субсидии между март 2020 г. и април 2021 г. Това е позволило да се увеличи обхватът на информацията за коронавируса и ваксинацията, пояснява министерството.

Федералното правителство обаче предостави допълнителни бюджетни средства от 365 млн. евро за целите на информацията и образованието. Кампаниите във Facebook и Google е можело да бъдат финансирани изцяло с приходи от данъци.

А може би спонсорите надграждат Ерих Кестнер с неговия цитат: „Ако имате достатъчно пари, добрата репутация ще дойде от само себе си". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Ми данъците кво са бре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още