IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

България стартира преговори за членство в ОИСР, геополитическото напрежение продължава да тежи над пазарите

09:05 | 31.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руските военни продължават с обучението си. <em>Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY</em></p>

Руските военни продължават с обучението си. Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

В началото на седмицата новите правителства на България и Република Северна Македония проведоха съвместно заседание в София. Северомакедонският премиер Димитър Ковачевски заяви, че подкрепя промени в конституцията, с които българите да бъдат записани наред с другите народи в страната. В същото време бяха подписани и три меморандуми за разбирателство, включително за бъдещата жп линия София - Скопие.

15 години след като страната ни подава молба за членство в своеобразния клуб на богатите държави по света, България получи официална покана да започне преговори за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). На 25 януари ОИСР съобщи, че е изпратила официални писма до шест държави - България, Бразилия, Аржентина, Перу, Румъния и Хърватия. Тя трябва да минат през технически преглед в 20 области и да направят исканите от тях реформи, като опитът досега показва, че този етап отнема от 3 го 5 години.

Омикрон вече е доминиращият вариант на коронавируса в България, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести, обявени в сряда. Най-голям брой заразени с новия вариант са засечени в София, а на второ място се нарежда Стара Загора.

За първи път от 2009 г. доверието в правителството (44,9%) е по-високо от недоверието (39%). Това сочи изследване на "Галъп интернешънъл", проведено по метода "лице в лице" сред 805 пълнолетни българи между 6 и 14 януари. Румен Радев пък започва втория си президентски мандат като най-харесваната политическа фигура в страната с декларирано доверие 58,5% от българите. Агенцията отчита и ръст и в доверието в парламента, което достига 31,9% при спадащо недоверие (56,9%).

Разходите за пенсии и социални плащания ще нараснат с почти 1,3 млрд. лв. през тази година и ще достигнат 16,8 млрд., като основната част от тях – 14,1 млрд. лв., или 10% от БВП, отиват за изплащане на пенсии. Това става ясно от проектобюджета на държавното обществено осигуряване, в който отново събраните осигуровки не достигат и държавата през бюджета превежда 7,4 млрд. лв. В сметката дори не са включени около 850 млн. лв., които правителството задели в специална сметка от бюджет 2021 и които използва сега за Covid добавка към пенсиите.

Fitch Ratings потвърди BBB рейтинга на България с положителна перспектива. Агенцията очаква БВП да расте с 3,7% през 2022 г. и да се ускори до 4,5% през 2023 г. Средногодишната инфлация ще се повиши до 5.2% през 2022 г., което е най-високият темп от 2008 г. насам, движена от по-високите цени на суровините и в по-малка степен поради натиск от страна на вътрешното търсене.

Цялото ръководство на „Булгаргаз“ беше сменено след решение на Българския енергиен холдинг, разкриват документи, внесени в Търговския регистър. На мястото на изпълнителния директор Николай Павлов ще застане Людмил Йоцов. Основните причини за промените са съмненията за начина, по който „Булгаргаз“ е определяла цените на газа, както и дали е направено всичко възможно у нас да бъде внесено цялото количество синьо гориво по договора с Азербайджан, разкри пред радиото изпълнителният директор на БЕХ Иван Андреев. По думите му уволнението на борда се случва след проверката, която е трябвало да извърши Българският енергиен холдинг. Министърът на енергетиката Александър Николов коментира пред bTV, че няма връзка между акцията на ДАНС в „Булгаргаз“ и освобождаването на ръководството на дружеството, но допълва, че не знае каква е причината за проверката на агенцията.

Много важно е да се оптимизира и миксът, който се предлага като ценово предложение към регулатора, използвайки количествата в газовото хранилище, доставките на азерски газ и доставките от "Газпром", коментира новият председател на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски, като уточни, че вписването на новото ръководство още не е факт. Според него има вариант да се повиши количеството на азерския газ, дори и при липсата на газовата връзка с Гърция. Има варианти да се оптимизира чрез получаване на газ на различни точки, обясни той.
Дори да приемем, че количествата са такива, каквито са, използването на различните количества при формиране на крайната цена също може да направи една голяма разлика за крайния потребител, смята Топчийски.

ЕС и еврозоната

Германското правителство понижи икономическата си прогноза. В последния годишен икономически доклад се очаква плюс от едва 3,6%. Старото федерално правителство беше заложило 4,1% през есента. Що се отнася до тенденцията на инфлацията, правителството прогнозира увеличение от 3,3% за 2022 г. като цяло. Федералният министър на икономиката Роберт Хабек (Зелени) обаче предполага, че през следващата година увеличението на цените ще се върне към границата от 2%. 

През четвъртото тримесечие на 2021 г. брутният вътрешен продукт на Германия спадна с 0,7% в сравнение с предходното тримесечие. В сравнение със същия период на предходната година се наблюдава ръст от 1,4%.

Ръстът на испанската икономика е надминал очакванията в последното тримесечие на 2021 г., подпомогнат от увеличените инвестиции и силния износ. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е записал повишение от 2% в последните три месеца на 2021 г. спрямо ръст от 2,6% през третото тримесечие. Резултатът е над оценките на икономистите за увеличение от 1,4% и по-силен от ръста на френската икономика от 0,7%.

Икономиката на Франция нарасна повече от очакваното в края на миналата година, преодолявайки проблемите с веригите на доставки и ограниченията заради Covid-19. Нарастващите потребителски разходи и инвестициите във втората по големина икономика на еврозоната генерираха 0,7% увеличение на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2021 г. Това беше над очакваното от икономистите увеличение от 0,5% и доведе до растеж за цялата 2021 г. от 7%.

Създаден е филиалът, необходим за сертифицирането на газопровода „Северен поток 2" в Балтийско море. Според корпоративната информация газопреносното дружество Gas for Europe GmbH е със седалище в Шверин и ще бъде собственик и оператор на германската част на газопровода. Създаването на новата фирма се основава на условие, наложено от Федералната агенция по мрежите, която през ноември спря процедурата по сертифициране на газопровода. Очаква се процедурата да приключи най-рано през лятото. Междувременно правителството на САЩ отново заяви, че "Северен поток 2" ще бъде спрян изцяло, ако Русия предприеме военни действия срещу Украйна. Това ще бъде възможно благодарение на споразумение между Германия и САЩ от юли 2021 г. 

Според материал на Spiegel на срещата на Еврогрупата миналата седмица е имало спор между германския министър на финансите Кристиан Линднер (FDP) и френския му колега Брюно Льо Мер и председателя на ЕЦБ Кристин Лагард. Става дума за фискалния капацитет на еврозоната, предложен от Лагард и подкрепен от Льо Мер. Линднер вижда в това намеса в националната компетентност в областта на бюджетната политика. Според Spiegel Линднер е получил подкрепа от финландските и люксембургските си колеги, докато Португалия, Италия и Испания са застанали на другата страна. Освен това Линднер заяви, че в бъдеще Европейската комисия отново трябва да може да отправя препоръки или да налага санкции, ако държавите членки се отклоняват от договорената бюджетна консолидация.

Европейският съюз започна процедура срещу Китай в Световната търговска организация (СТО). Причината са китайските търговски ограничения срещу Литва, съобщи ЕК. Наскоро там бе открито представителство на Тайван, поради което Китай наложи санкции срещу Литва. Според ЕС литовските стоки вече няма да бъдат обмитявани в Китай и ще бъде оказан натиск върху европейските компании да премахнат литовските компоненти от веригите си за доставки. В рамките на процедурата за уреждане на спорове на СТО първоначално ще има до 60 дни за консултации между ЕС и Китай. След това ЕС може да поиска създаването на група, която да се произнесе по въпроса.

Банковият надзор на ЕЦБ започна своя стрес тест за климатичните рискове. Целта е да се определи степента, в която банките са подготвени да се справят с финансови и икономически сътресения, произтичащи от такива опасности. Очаква се стрес тестът да бъде завършен през първата половина на годината, но резултатите от него няма да имат обвързващо въздействие върху капиталовите изисквания на банките.

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън все още чака присъдата на Сю Грей - държавната служителка, натоварена да докладва за партитата, организирани на Даунинг стрийт 10 насред локдауна в страната.

В Италия шест опита на депутатите да изберат президент на мястото на Серджо Матарела се провалиха - криза, която според наблюдателите заплашваше с разкол коалиционното правителство на Марио Драги. В крайна сметка успех имаше седмият опит и Серджо Матарела бе преизбран за държавен глава.

Северна Америка

Федералният резерв на САЩ обяви, че в близко бъдеще ще повиши лихвените проценти. На фона на високия темп на инфлация и доброто състояние на пазара на труда "скоро ще бъде уместно" да се повишат основните лихвени проценти. Преди това програмата за изкупуване на облигации заради коронакризата трябва да бъде прекратена до началото на март. След повишаването на лихвените проценти Фед иска да намали и баланса си. Следващото заседание на Федералната комисия по операциите на открития пазар е насрочено за 15 и 16 март.

През 2021 г. икономиката на САЩ се е повишила с 5,7%, което е най-високият ръст от 1984 г., докато страната се опитва да се възстанови от коронавирусната криза година по-рано.  По-големият ръст на БВП се дължи на по-високи инвестиции в запаси на частните компании, силната потребителска активност, износа и нарасналите инвестиции на бизнеса. Данните обаче показват, че инерцията, която икономиката на страната набра, е започнала да отслабва през декември. Причината за това е разпространението на варианта омикрон и високата инфлацията. Покачването на потребителските цени надмина очакванията на Федералния резерв и достигна 7%. Това е най-голямото увеличение за период от 12 месеца от 1982 г.

Очакванията на икономисти са, че темпът на растеж ще се забави през 2022 г. Голяма част от тях понижават прогнозите си за текущото тримесечие януари - март, главно заради разпространението на варианта на омикрон. Въпреки това се очаква ударът върху икономиката да бъде краткотраен, макар и значителен. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че ръстът на БВП през тази година ще се забави до 4%.

Азия

Според различни съобщения в медиите китайските власти са изготвили план за преструктуриране на Evergrande. Според медийните публикации силно закъсалата група за недвижими имоти ще бъде подкрепена и преструктурирана от правителството на провинция Гуандун. Конкретен план трябва да бъде представен до март. Освен това през уикенда Evergrande обяви, че към борда на директорите ще се присъедини представител на държавен мениджър на активи.

Развиващи се пазари

В продължение на няколко дни турското правителство силно ограничава доставките на електроенергия и газ за предприятията. Причината е недостиг на доставки от Иран, който покрива около 16% от енергийните нужди на Турция. Според ирански източници необичайно ниските температури са довели до такова увеличение на собственото потребление на газ, че е било възможно да се изнася по-малко.

Междувременно Турската централна банка драстично повиши прогнозата си за инфлацията. Сега тя очаква потребителските цени да се повишат средно с 23,2 %. Преди това тя приемаше за възможни 11,8%. В края на седмицата пък турският президент Реджеп Тайип Ердоган уволни ръководителя на местния статистически институт, след като агенцията отчете рекордна инфлация.

Международният валутен фонд призова Ел Салвадор да спре да допуска биткойн като законно платежно средство. Фондът заяви, че съществуват значителни рискове за финансовата стабилност и защитата на потребителите, свързани с криптовалутата. През септември Ел Салвадор стана първата държава в света, в която биткойнът е разрешен като законно платежно средство; криптовалутата може да се използва и за плащане на данъци. Понастоящем страната преговаря с МВФ за отпускане на заем в размер на около 1,3 милиарда долара.

Междувременно корпорацията Meta (Facebook) очевидно ще прекрати плана си за въвеждане на собствена валута. Според материал на Bloomberg асоциацията Diem, инициирана от Facebook, планира да продаде активите си и да изплати част от капитала на инвеститорите. Според информацията важна причина за това е отказът на държавните регулатори, които не са били готови да позволят валутата на Facebook да се използва като платежно средство.

Глобална икономика

Международният валутен фонд преразгледа в посока надолу прогнозите си за световния икономически растеж. Сега МВФ очаква глобалното икономическо производство да нарасне само с 4,4% през тази година. През октомври той все още предполагаше +4,9%. Причините за това са главно вариантът омикрон и продължаващите смущения в глобалните вериги за доставки. Освен това растежът в САЩ и Китай ще бъде много по-малък от първоначално прогнозирания.

А в същото време цените на петрола продължиха да се повишават през тази седмица. Така цените на Брент и WTI се приближиха до седемгодишните си върхове.

Но водещата международна криза тази седмица бе кризата, която, по думите на американския президент, заплашва целия свят:

„Ще има огромни последици, ако Путин нахлуе в цяла Украйна или дори в малка част от страната. Не само икономически и политически последици за Русия, а огромни последици по целия свят. Това може да се окаже най-голямото нашествие от Втората световна война досега. То ще промени света,“ заяви в сряда президентът Джо Байдън.

В понеделник Алиансът обяви, че изпраща военноморски и военновъздушни сили за укрепване на източния си фланг. Шест американски изтребителя Ф-15 бяха разположени в Естония в сряда. Четири датски Ф-16 се пребазираха в Литва. Москва обвини Запада, че нагнетява напрежението, но сама започна военни учения в Крим, Черно море и Кубан. Пентагонът даде ясен знак, че е готов при необходимост да увеличи американското военно присъствие в Европа:

„Общо взето, броят на войските, които министърът на отбраната постави в повишена готовност, възлиза на около 8500 души“, заяви говорителят Джон Кърби.

„Нямаме намерение да разполагаме американски войски и самолети в Украйна,“ уточни за кой ли път президентът Джо Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още