IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ се е разраснала с най-бързия си темп от 1984 г.

Ръстът на американската икономика, подкрепен от потреблението, инвестициите и износа, изненада анализаторите

17:06 | 27.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Emily Elconin/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Американската икономика се е разширила с повече от очакваното в края на 2021 г., въпреки че има вероятност ускореният темп на растеж да се е забавил заради омикрон щама, пише CNBC.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 6,9% през четвъртото тримесечие на годишна база, показват данните на министерството на търговията на САЩ, публикувани в четвъртък. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, прогнозираха ръст от 5,5 на сто на годишна база. Резултатът показва значително ускоряване на възстановяването спрямо неревизирания ръст от 2,3% през третото тримесечие.

Повишението е било подпомогнато от по-високи инвестиции в запаси на частните компании, силната потребителска активност, износа и нарасналите инвестиции на бизнеса.

През 2021 г. БВП на САЩ се е разширил с 5,7% на годишна база – това е най-високото ниво от 1984 г. насам, докато страната се опитваше да се възстанови от безпрецедентния спад в активността, отчетен в началото на пандемията.

В четвъртък стана ясно още, че молбите за помощи при безработица в САЩ са били 260 хил. броя в седмицата до 22 януари. Това е под очакванията за 265 хил. броя и представлява спад от 30 хил. броя спрямо предходната седмица.

Освен това поръчките на дълготрайни стоки са намалели с 0,9% през декември на месечна база, което показва влошаване спрямо прогнозите са 0,6% спад. Поръчките за този тип стоки са стигнали най-ниското си ниво от април 2020 г., което отразява спадът в края на годината, предизвикан от омикрон.

Потребителската активност е нараснала с 3,3% през последното тримесечие спрямо предишното, докато инвестициите на бизнеса са се увеличили с 32%.

Инфлацията в САЩ достигна 40-годишен връх, отбелязвайки значителен ръст в края на 2021 г., когато предлагането не можеше да смогне на търсенето. Така Фед започва новата година на нестабилни основи. В сряда, след края на двудневното си заседание, централната банка на страната сигнализира, че ще започне затягане на паричната си политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още