IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Credit Suisse се прицелват в Северин Шван

Водещи акционери искат да го отстранят заради ръководния му пост и във фармацевтичния гигант Roche

16:36 | 09.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите на Credit Suisse предупреждават, че ще се опитат да блокират всяка стъпка за удължаване на мандата на дългогодишния заместник-председател на банката Северин Шван, тъй като кредиторът се изправя пред нарастващ натиск да възстанови репутацията си.

Бъдещето на Шван, който също е главен изпълнителен директор на швейцарската фармацевтична група Roche, е в светлината на прожекторите, след като миналия месец банката напусна Антонио Орта-Осорио заради многократни нарушения на правилата за карантина за коронавируса, предава FT.

Акциите на банката поевтиняха с повече от 60 процента, откакто Шван се присъедини към борда през 2014 г. Миналогодишните скандали с краха на финансовата фирма Greensill Capital и семейния офис Archegos накърниха репутацията на банката за управление на риска.

Според запознати източници на медията Шван е възнамерявал да напусне преди годишното събрание на банката през април. Той е бил помолен от други членове на борда да преразгледа решението си, за да запази стабилността при новия председател Аксел Леман. Последният се присъедини към борда през октомври.

Двама от 10-те водещи акционери на банката коментират пред Financial Times, че ще гласуват срещу Шван в случай, че бъде предложен за преизбиране. Няколко други инвеститори посочват, че имат сериозни притеснения относно способността на Шван да управлява един от най-големите производители на лекарства в света, като същевременно изпълнява ролята на заместник-председател на банката, което включва заместване на председателя и тяхното консултиране.

Банката все още не е публикувала списъка си с предложените членове на борда преди общото събрание на 29 април.

Миналия месец Шван коментира пред швейцарския вестник Tages-Anzeiger, че не е взел решение дали ще присъства на общото събрание. „Във всеки случай задачата сега е да стабилизираме банката и аз съм щастлив да подкрепя новия председател в това“, добавя той.

Андреас Готшлинг, който беше председател на комисията по риска на Credit Suisse, миналата година се оттегли от борда, след като няколко големи акционери посочиха, че ще гласуват против преизбирането му.

Според източниците на медията Шван е изиграл важна роля за включването на Хорта-Осорио в борда, но по-малко от година по-късно също е една от основните сили, които настояват за неговото отстраняване. „Ролята му като главен изпълнителен директор на Roche не е от полза за Credit Suisse . . . той трябва [да напусне Credit Suisse]“, казва друг акционер пред FT.

Шван и Credit Suisse отказват коментар.

Акционерната база на Credit Suisse се състои основно от инвеститори от Близкия изток, които спасиха банката по време на финансовата криза. Сред акционерите са и мениджъри на пасивни фондове от САЩ и средни инвестиционни компании с концентрирани позиции.

Норвежкият суверенен фонд, който е в топ 10 на акционерите, не казва как ще гласува на тазгодишното общо събрание, но миналата година гласува против Шван.

Някои акционери казват, че още не са решили дали ще подкрепят Шван, ако той бъде предложен. По думите им те трябва да балансират опасенията относно необходимостта от освежаване на борда с необходимостта от стабилност по време на катаклизми.

„Ще има известен натиск от страна на акционерите върху Шван да си тръгне, но все още не съм убеден, че сега е моментът“, коментира Винсънт Кауфман, главен изпълнителен директор на Ethos Foundation, представляваща 200 швейцарски пенсионни фонда, които притежават до 5 процента от кредитора.

Шван е член на комисията по управление и номинации на борда, както и на комисията по риска. Той получава 400 хил. швейцарски франка годишно (433 хил. долара) за ролите му в борда. Общото му възнаграждение в Roche, който той ръководи от 2008 г., възлиза на 11 млн. франка през 2020 г.

Няколко американски инвестиционни групи - включително Artisan Partners, Hotchkis & Wiley Capital Management и Causeway Capital, натрупаха големи участия в Credit Suisse след фалитите на Greensill и Archegos. Техните инвестиционни стратегии, ориентирани към стойността, зависят от възстановяването на групата. Някои от тях инвестираха след назначаването на Хорта-Осорио за председател.

„Credit Suisse се търгува на абсурдно ниска оценка за присъщото качество на активите, които притежава“, казва Дейвид Самра, чиято Artisan International Value Strategy започна да инвестира в банката миналата пролет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още