IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отказа да поеме отговорност, ако доставките на газ за Европа прекъснат

Украйна ще е виновна, ако газовите потоци, които минават транзитно през нея, бъдат спрени, заяви руският зам.-министър на енергетиката Павел Сорокин

20:50 | 09.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Русия има интерес в това да продължат без прекъсване газовите потоци към Европа и ако се появят някакви рискове от прекъсване за транзитните потоци през Украйна, тогава Украйна ще бъде отговорна за това, изтъква руското министерство на енергетиката, цитирано от Bloomberg. 

„Бихме искали да подчертаем и предупредим, че всякакви прекъсвания или провокации на помпените станции са сфера, за която са отговорни служителите на Украйна“, заяви заместник-министърът на енергетиката на Русия Павел Сорокин.

Украинският газопреносен оператор LLC Gas TSO предупреди руската енергийна компания „Газпром“ в писмо, че вижда рискове за транзита на руски газ към Европа, споделя Сорокин. В писмото са посочени четири помпени станции по транзитния маршрут, при които може да има прекъсвания, добавя той.

Руските военни сили обаче контролират само две от тях и могат да гарантират тяхната сигурност. По този начин рисковете от прекъсване съществуват само за останалите две станции, които се контролират от Украйна, посочи още Сорокин.

Изявлението на руския зам.-министър на енергетиката отразява опасенията на европейските страни за евентуално прекъсване на газовите доставки от Русия.

Руската федерация е отговорна за около 30% от доставките на природен газ в Европа, като последният се стреми да намали своята зависимост от руския газ чрез алтернативни източници и чрез подобряване на ефективността и употребата на повече възобновяеми енергийни ресурси.

По-рано в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия може да преосмисли ангажиментите си за енергийните доставки в светлината на санкциите, наложени след нейната инвазия в Украйна. Преди него вицепремиерът Александър Новак предупреди, че Русия може да спре доставките по съществуващия газопровод „Северен поток 1“ към Германия.

Потоците руски газ през Украйна продължават в съответствие с транзитния договор и надхвърлят 109,5 млн. куб. м на ден в сряда. Общите потоци от Русия към границите на Европейския съюз (ЕС) се възстановиха през последните няколко седмици от най-ниските си нива в началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Изхаби му се плочата на дъртия рашки грамофон :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 2 години
ВСЕ ЕДНО Е КОГА ЩЕ СЕ СЛУЧИ СПИРАНЕТО НА РУСКИЯ ГАЗ ЗА ЕВРОПА - дали когато европейците намерят други негови алтернативи , или пък когато руснаците решат да го направят. СЕГА ЗА ТЯХ МОМЕНТА Е НАЙ ИЗГОДЕН. Вероятно ще го направят на 16 март на един хубав за управляващите Русия и Украйна празник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Толкова си празноглав, че и едно сложно изречение със смисъл не ножеш да сглобиш, капейка. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Русия отказа да поеме отговорност, ако доставките на газ за Европа прекъснат === Фобите искат от Русия само едно: да плаща и да се кае, да плаща и да се кае, да плаща и да се кае, да плаща и да се кае, да плаща и да се кае, да плаща и да се кае, да плаща и да се кае, да плаща и да се кае, да плаща и да се кае.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
юрист
преди 2 години
''...Украйна ще е виновна, ако газовите потоци, които минават транзитно през нея, бъдат спрени...'' E, няма такива циници и иди888оти. Тези руски нацисти задминаха и идил, а путин е международен терорист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още