IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изабел Шнабел: Зеленият преход ще засили трайно инфлацията

Според члена на ЕЦБ централната банка има своите инструменти да смекчи това влияние върху покачването на цените

18:32 | 17.03.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Усилията на Европа да отдалечи икономиката си от руския газ вероятно ще даде постоянен тласък на инфлацията, дори отвъд сегашния ѝ скок. Такова мнение изрази членът на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел в четвъртък.

След инвазията на Русия в Украйна миналия месец лидерите на Европейския съюз (ЕС) се договориха да ускорят зеления преход на блока, приветствайки изобилие от инвестиции във възобновяема енергия, припомня Ройтерс.

"В обозримо бъдеще конфликтът вероятно ще остане ключов фактор за инфлацията, тъй като е малко вероятно да има значителен спад в цените на изкопаемите енергийни източници", заяви Шнабел по време на финансова конференция.

Но дори отвъд конфликта в момента цените вероятно ще се повишават, тъй като преходът създава огромна нужда от инвестиции, което вероятно ще захрани траен положителен шок в търсенето, а това обикновено генерира инфлация.

„Подобни индиректни ефекти от по-високите цени на енергията могат да бъдат траен източник на възходящ натиск върху основната инфлация. Те не са еднократен ценови шок, който централните банкери могат просто да подминат, особено когато натискът по веригата продължава да се трупа, както днес“, смята централният банкер.

Шнабел обаче омаловажи опасенията за правомощията на централната банка в укротяването на ценови ръст при такъв бум.

В сегашната среда затягането на паричната политика от ЕЦБ, за да се озапти високата инфлация, ще ограничи търсенето, точно както високите цени на енергоизточниците вече подкопават покупателната способност на домакинствата, изправяйки централните банкери пред дилема.

"Зеленият преход отвъд сегашния шок обаче ще бъде по-класически, задвижен от търсенето инфлационен сценарий, и ЕЦБ има инструментите да смекчи това", смята членът на ЕЦБ.

„Много по-вероятно е зелената инфлация да бъде в резултат на силен и траен положителен шок в търсенето или на инфлационен бум, който възстановява „божественото съвпадение“ на паричната политика – това е способността на централните банки да стабилизират инфлацията и икономиката в един и същ момент“, коментира Шнабел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мазен, как е твоя идол, ботоксния съсел? Нещо много нервничък напоследък с всички шутове в зypлата, които получава. Така ше е, свиквай, от Белия свят рашистите ше получават все по-често комбинацията от 3 пръста. А още не са почнали да пристигат известията за убитите opки, тогава жив ще го изядат тьотките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Зеленият преход ще засили трайно инфлацията >> не трайно, а тройно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Със зеления преход е свършено още даже преди да е започнал, а зелените комунисти ще бъдат изпратени с дъжд от гнили зеленчуци на изхода на европарламента. Тази даже не разбира тя е политически труп и крои планова като тези за светлия комунизъм на жените лидерки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Кyхо парче - всъщност руската енергетика е една от най-зелените в Европа, поне от индустриално развитите държави. Ако ти, гaщникът от панелката, вярваш, че държава, която произвежда всичко важно - от ядрени реактори до ядрени подводници - е в средновековието, проблемът е твой. Иначе по темата - няма ли кой да обясни на тая слабoyмната, какви са цените на мед, никел, алуминий - каква част от ресурсите идват от Русия? Или това, че урсулата спря вносът на стомана от Русия, при положение, че четирите най-големи стоманодобивни компании в Европа са руски? Или пилоните на вятърните мелници ще ги правите от дървени трупи? Опа - то и дървесината идва основно от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
много добра снимка на зеленопреходистката - ококорени очи, наеликтризирана коса и озъбена уста. точен портрет на зеленопреоходист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 2 години
тоест ще настигнем Русия :) а те как са го постигнали без зелен преход ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
зеленият преход е машина на времето ... еднопосочна , към ранното средновековие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още