IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“: Износът на газ за Европа ще продължи по правилата на Русия

От компанията посочват още, че от петък вече се изпращат писма на клиентите, за да разясни изискването плащанията да бъдат извършвани в рубли

15:15 | 01.04.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Износът на газ за Европа ще продължи по правилата, наложени от Русия, съобщи руският газов гигант „Газпром“. От компанията посочват още, че от петък вече се изпращат писма на клиентите, за да разясни изискването плащанията да бъдат извършвани в рубли, предаде Ройтерс.

Компанията изтъква, че остава „отговорен партньор“ и че продължава газовите доставки.

Русия няма да спре доставките на газ за Европа днес, тъй като доставките след 1 април трябва да бъдат заплатени през втората половина на месеца или дори през май, отново заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

На пресконференция той посочи, че решението на президента Владимир Путин за преминаване към разплащане в рубли е „необратимо“ и че рублата е „най-предпочитаната и сигурна валута“ в Русия сега.

В четвъртък руският президент Владимир путин разясни по какъв метод ще стават плащанията. „За да купуват руски газ, те трябва да отворят сметки в рубли в руски банки“, каза Путин пред официални лица в телевизионна реч.

„От тези сметки ще се плаща газът от 1 април. Ако такива плащания не бъдат извършени, ще считаме това за неизпълнение от страна на клиента на задълженията му", заяви президентът.

Купувачите трябва да открият специални сметки в контролираната от държавата „Газпромбанк“, за да позволят замяната на чуждестранна валута с рубли за сетълмент, съгласно заповед, подписана от Путин.

Заповедта определя механизъм, съгласно който купувачите трябва да прехвърлят чуждестранна валута по специална сметка в руската банка, която след това ще изпрати рубли обратно на чуждестранния купувач, за да плати за газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 10
юрист
преди 2 години
Да, де- ИЗНОСЪТ на руски природен газ от газпром ще продължи по... правилата на русия, но ВНОСЪТ на руски природен газ и ПЛАЩАНЕТО по него ще стане по правилата на подписаните газови договори с държавите от ЕС - т.е. по правилата на ЕС и НАТО;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още