IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

200 хил. работни места в Москва са застрашени заради санкциите

Миналата седмица е приет план на стойност 3,6 милиарда рубли (около 38 милиона евро) в помощ на рисковите московичани, съобщи кметът Сергей Собянин

16:42 | 18.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Най-малко 200 хил. работни места са застрашени в Москва заради изтеглянето или спирането на дейността на чуждестранни компании след руското нашествие в Украйна, заяви кметът на руската столица Сергей Собянин, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

В съобщение в блога си Собянин посочва, че миналата седмица е приет план на стойност 3,6 милиарда рубли (около 38 милиона евро по настоящия курс) в помощ на московичаните, които има опасност да изгубят работата си.

"Програмата се отнася най-вече за служителите на чуждестранни компании, които временно са прекъснали дейностите си в Русия или са решили да напуснат страната. По наши изчисления, има опасност около 200 хил. души да изгубят работата си", изтъква кметът.

Кметството ще предложи "временна заетост" на служителите на чуждестранни компании, обявени в техническа безработица, което да им позволи да получават допълнителни доходи от работа в "управление на архивите или ремонт на оборудване" в общината. Предвидени са и субсидии в помощ на професионалната преквалификация.

По думите на кмета финансовите помощи за домакинствата се отпускат по силата на президентски указ. Предвидени са и мерки за улесняване на заемите на малките и средни предприятия (МСП).

Московското кметство съобщава, без да уточнява конкретна дата, че е построило три завода за медикаменти, за да се компенсира спирането на вноса на фармацевтични продукти, от които руснаците са силно зависими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още