IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жозеп Борел: ЕС не е готов за обща забрана на вноса на руски петрол

Полша и Франция подкрепят пълното отхвърляне на руските енергоносители, но Германия, Австрия и Унгария са против

09:39 | 22.04.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Европейският съюз все още не планира да наложи централизирани ограничения върху доставките на руски петрол, тъй като няколко държави членки на ЕС заплашиха да блокират подобно решение, ако то бъде подложено на гласуване. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю за журналисти от европейския информационен алианс LENA, цитирано от БГНЕС.

"Ще бъде много трудно [да се постигне единодушие в ЕС по въпроса за ембаргото или повишаването на митата върху руския петрол], защото някои държави членки вече заявиха, че ще наложат вето на всяко колективно решение", цитира думите му вестник „Le Figaro”.

Изданието отбелязва, че след забраната на руските въглища страните от ЕС, включително Полша и Франция, подкрепят пълното отхвърляне на руските енергоносители, докато Германия, Австрия и Унгария са против.

В тази връзка Борел заяви, че страните от ЕС доброволно намаляват вноса на петрол от Русия след рязкото увеличаване на доставките през първите седмици на специалната операция в Украйна. Според него в средносрочен план европейците ще трябва по един или друг начин да се откажат от руските енергоносители, тъй като това е "най-важният етап от изграждането на автономия".

В статията се отбелязва и фактът, че "представата за разцепление на блока при затягане на санкциите няма да успокои европейците, но ще зарадва Москва".

Сега Европейската комисия обмисля да наложи мита върху вноса на петрол, но само за определен обем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Спокойно, капейници,стъпка по стъпка сеч на всичко, от което изкарвате пари. Светът не може да си позволи повече да хрантути световен злодей, нападащ съседите си на всеки десетина години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Най-после реалистичен поглед от тези хем неграмотни и безхаберни, хем послушни на САЩ политици. Май се усещат накъде водят хората и какво може да им се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Като дойде времето за харакири се колебаят. Не искат ли да се порадват на малко "енергийна бедност"? Да се въргалят в новонапечетени пари и същевременно да се редят на опашки за енергийни помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
andy
преди 2 години
Ама как?!?! Ембарго на Русия до дупка! А на който не му стига петрола да идва на Черно море и да пълни багажника с газов хидрат! "Юрист"ката на форума ще му покаже къде е находището и ще му услужи с лопата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още