IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира доставките на газ за Полша*

Било е получено такова предупреждение от „Газпром“, като сред причините е нежеланието на Варшава да плаща в рубли, каза премиерът Матеуш Моравецки

20:02 | 26.04.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия ще спре доставките на газ за Полша в сряда – значително ескалиране на конфликта между Москва и Европа заради енергийните продукти покрай войната в Украйна, съобщава Bloomberg.

Изглежда Русия изпълнява заканата си да спре снабдяването за страните, които отказват искането на Кремъл за плащане в рубли. Според Брюксел това би било нарушение на санкциите срещу Русия и ще даде преимущество на властите в страната. Полша е една от държавите, които са особено изявени в критиките срещу Москва и също отказва да изпълнява искането за плащане в руската валута.

Основният газов доставчик на Полша PGNiG съобщи, че е бил осведомен за спиране на всички доставки от сряда. Минути по-рано руският газов гигант „Газпром“ издаде предупреждение, че Полша трябва да плати за доставките си – във вторник и в руска валута.

„Мога да потвърдя, че получихме такива заплахи от „Газпром“, които са свързани, наред с други неща, с начините на плащане“, каза премиерът Матеуш Моравецки пред репортери в Берлин. „Полша се придържа към споразуменията и може би Русия ще се опита да накаже Полша“, спирайки доставките, допълни той.

По-рано през деня полският новинарски портал Onet.pl съобщи, че Русия вече е спряла оставките на газ за Полша.

Европейските цени на газта поскъпнаха с до 17% след съобщението на медията, която се позовава на държавни източници, които не назовава. По-рано от полското правителство съобщиха, че страната разполага с достатъчно газ на съхранение, а газовият системен оператор заяви от своя страна, че е готов за евентуални съкращения на пренасяните количества.

Наближава крайният срок за първото плащане за доставките на газ през април и европейските власти опитват да намерят най-добрия начин за действие в създалата се ситуация. Европа е силно зависима от руските енергийни източници и досега до голяма степен успяваше да изключи енергийна сектор от санкциите си.

Руската агенция Interfax съобщи по-рано, че Полша не получава газ от изток през газопровода Ямал-Европа от рано сутринта на 26 април, позовавайки се на данни на газови оператори.

Полша е готова за евентуални съкращения на доставките на газ и потребителите няма да пострадат от недостиг във вторник, каза Ивона Доминиак, говорителка на газовия системен оператор Gaz System, за Bloomberg. По думите ѝ операторът не е страна по договора на PGNiG с руската „Газпром“ и не може да коментира съобщението на Onet.pl.

Отделни данни от полския оператор показват, че поръчките за руски газ за сряда от Беларус за Полша са намалели почти до нула. Това е обаче не е задължително да отразява реалните потоци на „синьо гориво“.

*Актуализирано към 21:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
каквото почукало , такова се обадило ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още