IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки донесоха свежи ръстове на европейските индекси

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 1,5%, като секторът на пътуванията и свободното време прибави 3,3% и поведе ръстовете

19:25 | 15.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в сряда с ръстове на фона на наблюденията на инвеститорите върху паричната политика на няколко водещи централни банки, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 1,5%, като секторът на пътуванията и свободното време прибави 3,3% и поведе ръстовете.

Във Великобритания измерителят FTSE напредна с 1,3%. От своя страна, германският бенчмарк DAX и френският CAC прибавиха по 1,4%. В Милано показателят FTSE MIB пък се повиши с 2,9%.

Инерцията на регионалните пазари в сряда дойде, след като стана ясно, че Европейската централна банка ще проведе извънредно заседание на ръководството. По-късно през деня стана ясно, че институцията е инструктирала работните си комисии да създадат нов инструмент за борба с необоснованите ръстове в доходността на облигациите в еврозоната. Управителният съвет заяви, че ще прилага гъвкавост при реинвестирането на предстоящите погашения в портфейла си за PEPP с оглед запазване на функционирането на трансмисионния механизъм на паричната политика (предпоставка за това ЕЦБ да може да изпълнява мандата си за ценова стабилност).

Днешната търговия е факт на фона на волатилност на европейските и международни пазари през последните дни и седмици заради очакванията, че Федералният резерв, както и други централни банки, ще предприемат по-агресивно затягане на паричната политика в опит да се преборят с инфлацията.

По-късно през деня се очаква да приключи двудневната редовна среща на Фед, като прогнозите са за увеличение на лихвите със 75 базисни пункта.

В четвъртък също така се очаква Английската централна банка да направи пето поредно повишение на лихвите.

При индивидуалните акции в сряда тези на швейцарската софтуерна компания Temenos поскъпнаха със 7,9%, след като тя спечели договор с американска банкова група.

Обратно, книжата на шведската компания за здравни грижи Getinge се сринаха с над 17%, след като тя преразгледа прогнозите си за 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още