IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Гърция рискува незабавен фалит, ако не приеме мерките за икономии

Няма резервен план за избягване на фалита, опровергава Рен изявления на анонимни източници от еврозоната, цитирани в Ройтерс и Financial Times

14:57 | 28.06.11 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция рискува незабавен фалит, ако парламентът й отхвърли програмата за допълнително намаляване на бюджетните разходи с 28 млрд. евро, заяви еврокомисарят по финансовите и валутни въпроси Оли Рен, цитиран от РИА „Новости“.

Днес в Гърция е вторият ден на парламентарни дебати по програмата, която вече бе одобрена от правителството.

Гласуването на програмата е условието за отпускането на поредния транш от спасителния финансов пакет за страната на стойност 12 млрд. евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд, без който тя може да фалира още през юли.

„Единственият начин да бъде избегнат незабавен фалит е одобряването на икономическата програма от парламента“, се посочва в изявление на Рен. „Няма резервен план за избягване на фалита“, се казва още там.

В своето изявление Рен отбелязва необходимостта от повишаването на контрола при събирането на данъците и нуждата провалът да бъде избегнат, защото би се отразил най-тежко на най-беззащитните и бедните. Комисарят призовава политиците да погледнат в бъдещето и да постигнат общо национално съгласие пред лицето на кризата.

В последните няколко часа агенция Ройтерс и британският вестник Financial Times се позоваха на източници от еврозоната, близки до преговорите за отпускане на спасителния пакет на Гърция, според които от няколко седмици се разработва резервен план в случай, че гръцкият парламент не гласува програмата, одобрена от правителството. 

Планът бил различен от френското предложение за включване на частния сектор във втората спасителна програма и въпреки повтарянията на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и други високопоставени длъжностни лица от ЕС, че „няма резервен план за Гърция“.

Управляващата партия има крехко от мнозинство от 5 места в парламента, като не всички нейни членове са съгласни с параметрите, заложени в програмата. Опозицията вече многократно се обяви против приемането й.
 

Вчера френският президент Никола Саркози потвърди, че банките в родината му са съгласни с реинвестиране на достигащите матуритет гръцки облигации в дълг с по-продължителен матуритет.

Междувременно днес работещите в Гърция не се явиха на работа, с което започна 48-часова стачка, по време на която депутатите обсъждат нови мерки за икономии. Това е четвъртата общонационална стачка в Гърция от началото на годината срещу строгите мерки за икономии в страната.

Над 5000 полицаи охраняват центъра на Атина, където организирани от синдикатите шествия трябва да се отправят към парламента. Стачката засегна и дори парализира сектора на обществените услуги в страната. Всички работещи, от лекари и шофьори на линейки до актьорите в държавния театър, ще се присъединят към днешния протест, който ще продължи и утре.

Стотици самолетни полети са били отменени или отложени, тъй като авиодиспечерите напуснаха работните си места за четири часа в 8 ч. тази сутрин. Те няма да работят и в интервала между 18 и 22 ч. Към стачните действия се присъединиха и служителите в обществения транспорт, което обърка движението в столицата.

Десетина протестиращи отцепиха един от най-натоварените булеварди в Атина, който води към парламента, и принудиха стотици коли да променят маршрута си през по-малки улички на града. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Няма да е толкова скъпо за ЕС да покрият с по 70Е на месец на калпак , няколко милиона бедстващи Гърци . Какво толкова се чудят още , а не преминат към плана Ц . Нашата Кристалина вече ги очаква .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
АДМИРАЦИИ......!!!!!.....в частният бизнес съм от 20-ет години и съм се зарекъл ,че повече няма да инвестирам и една стотинка в това ТРЕСАВИЩЕ.....!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
и аз ......и аз......!!!!!?????????$$$$$$$.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
Lucifer
преди 12 години
евалла на византийците, само те ще дадат добър урок на евреите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
stoian777
преди 12 години
Браво на теб, браво на коментара ти. Евала за честноста ти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Oли, а те няма да го приемат, бъди сигърен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
stoian777
преди 12 години
В тази идиотска политическа игрица с Гърция пак ще го ... ние тъпите бивши комунистически държавици. Ако гърците са зле ние българите как сме бе другарю *** ??? Що за робисме бе другарю ние българчетата ааааааа ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
biserz
преди 12 години
"Рен отбелязва необходимостта от повишаването на контрола...и нуждата провалът да бъде избегнат, защото би се отразил най-тежко на най-беззащитните и бедните" - какви бедни и беззащитни в Гърция, бе хора? "Провалът" е в България, а не в Гърция. Проучете колко хора (в частния сектор - не ония търтеи в държавния) тук ходят на работа, за да НЕ получават заплати, да си броят стотинките, но да се водят на работа. Но тук криза няма - а ония там стачкуват, за да не ходят на работа! И къде е кризата, питам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
искам да съм протестиращ и фалирал грък а не толкова финансово дисциплиниран и стабилен в мизерията си българин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Lucifer
преди 12 години
че ние стачкуваме гладно вече 22г, те със сигурност ще издържат по-вече и пак няма да я докарат до нашия хал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още