IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом: Ядрените енергийни мощности в света почти ще се удвоят до 2030 г.

Сегашната прогноза обаче е малко по-ниска от тази преди ядрената авария в Япония

15:41 | 05.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Росатом: Ядрените енергийни мощности в света почти ще се удвоят до 2030 г.

Ядрените енергийни мощности в света почти ще се удвоят до 2030 г. Това е заявил председателят на Росатом Сергей Криенко, цитиран от РБК daily.

Според разчетите на руската корпорация, в чиято структура влиза и изпълнителят на АЕЦ Белене „Атомстройекспорт“, след 20 години инсталираните мощности в ядрената енергетиката в света ще достигнат 677 гигавата.

„След събитията с ядрените централи при земетресенията в Япония измененията в плановете за строеж на ядрени мощности в света през следващите години като цяло са незначителни“, коментира Кириенко.

По думите му, докато преди аварията в Япония прогнозите са били към  2030 г. ядрените енергийни мощности в експлоатация да бъдат 719 гигавата, то сега прогнозата за периода има малко понижение – те да са 677 гигавата.

Към момента ядрените енергийни мощности в света са 374 гигавата.

Шефът на Росатом отбелязва, че посочената прогноза отчита факта, че част от ядрените блокове, които сега работят, би трябвало да бъдат подменени с нови до 2030 г. При това положение новите блокове, които ще се построят в света до 2030 г., ще бъдат 400-450 броя.

Серегей Криенко посочва, че Росатом има намерение през следващите две десетилетия да премине към строителство на ядрени блокове от четвърто поколение. От корпорацията прогнозират, че това ще бъдат така наречените реактори с бързи неутрони. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още