IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Далара призова "тройката" да намали лихвите по дълга на Гърция

В последните дни управляващият директор на МВФ Кристин Лагард също отправи призиви за справянето с дълга на Гърция

16:56 | 05.10.12 г.
Далара призова "тройката" да намали лихвите по дълга на Гърция

Европейският съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) трябва да намалят лихвите по дълга на Гърция, който държат, за да дадат шанс на страната да се възстанови от тежката криза.

Това коментира директорът на Института за международни финанси (IIF) Чарлз Далара, цитиран от The Wall Street Journal.

Далара допълни, че ЕЦБ трябва да предложи на Ирландия и Портгугалия да се възползват от програмата на инстутуцията за изкупуване на облигации.

Според него политиците от еврозоната трябва да преориентират фокуса си от краткосрочните цели, заложени в спасителните програми, към по-далгосрочните икономически реформи ,с които да се стимулира икономическия растеж и възстановяването.

Коментарите си Чарлз Далара направи в момент, в който стана ясно, че МВФ се готви за пореден път да занижи прогнозата си за глобалния икономически растеж и да предупреди от повишените рискове от повторна рецесия заради кризата в еврозоната.

В последните дни управляващият директор на МВФ Кристин Лагард също отправи призиви за справянето с дълга на Гърция.

Ако кредиторите на Атина намалят лихвите с процент до средните 4 на сто, заемодателите може да променят профила на дълговото бреме на страната, като същевременно няма да поемат чак толкова големи загуби, допълни главният икономист на IIF Филип Сътъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още