IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция също готви план Б, но за кипърските банки в страната

Alpha bank и Piraeus bank са фаворити за придобиване на клоновете на кипърските банки според гръцки вестник

13:20 | 21.03.13 г.
<p>
	Опашка пред клона на банка Laiki в Кипър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка пред клона на банка Laiki в Кипър. Снимка: Ройтерс

Гърция обяви, че има план Б за кипърските банки, които действат на нейна територия - Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (CPB) и Hellenic Bank. Финансовият министър Янис Стурнарас обаче отказа да разкрие подробности, пише онлайн изданието capital.gr.

“Кипърските банки не могат да останат затворени твърде дълго, защото в противен случай икономиката на страната ще колабира. Трябва да бъде намерено решение в следващите няколко часа, в противен случай Гърция ще направи това, което трябва да бъде направено”, коментира Стурнарас.

По-рано гръцкият вестник Ta Nea, цитиран от БТА, съобщи, че Alpha bank и Piraeus bank са фаворити за придобиване на клоновете на кипърските банки, които оперират в Гърция. Двете финансови институции са внесли оферти за около 350 клона на кипърски банки, твърдят запознати източници.

Банков консорциум с участието на National Bank of Greece пък кандидатства за клоновете на само една от кипърските банки, затова е по-малко вероятно да бъде одобрена за купувач, пише изданието.

Вариантът, за който днес говори Янис Стурнарас, вероятно включва и Hellenic Postbank – малката банка, контролирана от Hellenic Financial Stability Fund, съобщава онлайн изданието cyprus-mail.com.

Самият Стурнарас още преди няколко дни каза, че гръцката страна ще подеме инициативи, за да придобие онези филиали, чиято стойност е много по-ниска от един милиард евро. 

Финансовите министри на държавите от еврозоната изключиха клоновете на кипърските банки в Гърция от обхвата на спорното предложение за облагане на депозитите, припомня вестникът. Те обаче също ще останат затворени, но банкоматите им са заредени с пари, твърди изданието. Не се търгуват и акциите на Bank of Cyprus и CPB на фондовата борса в Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още