IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР не изключва нови помощи за Гърция

Организацията предвижда, че икономиката на страната ще се свие само с 0,4 на сто през 2014 г.

22:07 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР не изключва нови помощи за Гърция

Гърция може да поиска нови парични помощи от международните кредитори. Рецесията е натоварила значително по-сериозно икономиката на страната от очакванията. Това подкопава устойчивостта на дълга и драматично увеличава безработицата, се казва в новия доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за страната. Слабото търсене в страната и чужбина, както и ограниченият достъп до кредитиране, обременяват допълнително икономиката. 

Независимо от това ОИСР констатира, че страната в Южна Европа отчита впечатляващ напредък по отношение на намаляването на фискалния дефицит и изпълнението на структурните реформи. За 2014 г., базираната в Париж организация прогнозира нова рецесия, но темпото на спада се очаква да се забави значително.

Вътрешното търсене ще спадне по-незначително, а износът вероятно ще се съживи, твърдят експертите на организацията. Така се очаква икономиката на страната да се свие само с 0,4 на сто. За текущата година ОИСР предвижда спад в реалния брутен вътрешен продукт (БВП) до до 3,5%, след като БВП през 2012 г. намаля със 6,4 на сто. Малко вероятно е обаче нивото на безработицата да падне значително. Според становището на ОИСР през следващата година безработицата ще е в размер на 27,2%.

Според последния анализ на устойчивостта на дълга, който Европейската комисия и Международният валутен фонд (МВФ) публикуваха през юли 2013 г., се очаква дългът с 176% от икономическото производство да достигне връхната си точка по време на текущата година, а след това да намалява непрекъснато до 124 на сто през 2020 г. Ако икономическото развитие е по-слабо от очакваното или дефлацията е по-висока от очакванията, тези цели според ОИСР са в опасност. Тогава ще бъде нужна и по-нататъшна подкрепа от страна партньорите в еврозоната.

През ноември 2012 г. еврогрупата обеща на Гърция финансова подкрепа, докато страната успее да се върне на капиталовите пазари, ако са изпълнени условията по програмата за помощ. Възможността за допълнителна подкрепа се предоставя, ако това е необходимо за поддържане на устойчивостта на дълга. Възможни са по-нататъшно разширяване на сроковете за кредитите, както и намаляване на лихвените проценти по съществуващи кредити.

В същото време ОИСР предупреди да не се предприема каквато и да е форма на подкрепа в замяна за структурни реформи. Организацията препоръчва на Гърция да разшири и ускори реформите. Също така програмата за приватизация следва да бъде преследвана по-енергично - особено в областта на енергетиката, железопътния транспорт, регионалните летища, пристанищата и недвижимите имоти. Освен това ОИСР препоръчва на Гърция да събира данъците по-последователно.

Експертите на ОИСР намират сериозен потенциал в основните сектори на гръцката икономика, който обаче в момента е спъван от твърде много и твърде строги правила. Отраслите включват според ОИСР хранително-вкусовата промишленост, туризма, търговията и производството на строителни материали.

Само в тези четири сектора експертите на организацията са идентифицирали 555 излишни закона и подзаконови актове. „Гръцката икономика, потребителите и гражданите плащат висока цена за тази ситуация - според нашето проучване на 5,2 млрд. евро възлиза загубата заради пропусната ефективност и по-високите цени за стоки и услуги", се казва в доклада.

Страните от еврозоната и МВФ предпазиха Гърция от фалит с две обширни финансови програми. В замяна на това Гърция се ангажира да проведе многобройни структурни реформи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още