IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Румъния възвръща привлекателността си за чуждите инвестиции

Географското разположение, качественото образование и ниските разходи за труд са сред предимствата на северната ни съседка, пише fDi

08:22 | 05.06.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	След впечатляващия старт на годината&nbsp;Румъния може да има много поводи за празнуване през 2014 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

След впечатляващия старт на годината Румъния може да има много поводи за празнуване през 2014 г. Снимка: Ройтерс

След като беше популярна дестинация преди кризата, Румъния изпитва недостиг на инвестиции от 2008 г. насам. Като причини за това се изтъкват политическите турбуленции и липсата на кредит. Проблемите все още са налице. Поли Ботсфърд от списание fDi задава въпроса дали внезапната вихрушка от сделки в началото на годината означава, че инвеститорите за пореден път ще се опитат да извлекат ползи от талантливата румънска нация и нейната технологична експертиза?

Тази година Румъния отбелязва 25 години от падането на комунистическия лидер Николае Чаушеску и 10 години от присъединяването си към НАТО. 2014 г. започна повече от добре, след като мултинационални компании като Deutsche Bank и Continental обявиха намерението си да разширят дейността си в страната. Тези добри новини донякъде закъсняха, след като преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Румъния спаднаха значително в сравнение с предкризисните си рекордни нива. Инвеститорите се надяват, че все пак подобни новини сигнализират, че ПЧИ в страната ще започнат отново да растат.

Като една от най-големите банки в света, инвестицията на немската Deutsche Bank е престижна победа за Румъния и поддържа репутацията й на технологичен хъб. Става дума за инвестицията в нов IT център, като банката ще наеме „до 500 технологични служители“, споделя Михай Йонеску, директорът на представителството на немския кредитор в Румъния. До този момент на румънска земя банката има 50 служители.

По отношение на автомобилната индустрия германският производител на гуми Continental възнамерява да открие още 1 000 нови работни места в различни центрове на Румъния, измежду които Брашов, Тимишоара и Яси. По този начин общият брой на служителите на компанията ще нарасне до 13 000. Общите инвестиции на Continental, откакто започна бизнес в страната през 1998 г., възлизат на 800 млн. евро, като компанията осъществява както производствена, така и развойна и научноизследователска дейност.

Наред с тези два примера само през януари 2014 г. в Румъния бяха обявени 17 инвестиционни проекта, показват данни на fDi Markets. Те се разпростират в редица сектори, измежду които недвижими имоти, който е водещият сектор за „зелени“ проекти, софтуер и информационни технологии, както и производство на автомобилни части (два ключови сектора, както издават и инвестициите на Deutsche Bank и Continental).

Ако това ниво на инвестициите бъде устойчиво, то през 2014 г. инвестициите в Румъния ще нараснат до нива, невиждани от годините преди началото на глобалната финансова криза. Въпреки това след изпитаните лишения в последните години никой в страната няма да приеме всичко това за даденост.

По пътя на играта

Преди световната финансова криза Румъния се възприемаше като силно атрактивна дестинация. Пикът на ПЧИ бе през 2008 г., достигайки 13,91 млрд. долара, сочат данни на Unctad. За сравнение – по това време в съседна България са били 9,85 млрд. долара. Сливанията и придобиванията също са били често срещано явление – през 2007 г. общата сума на сделките е била 1,39 млрд. долара. Това е повече от сумите на сливанията и придобиванията в България и Полша взети заедно.

Румъния привлече интерес към себе си почти веднага след падането на комунистическия режим. Огромно внимание привлякоха високотехнологичният и IT секторите. В страната влязоха компании като Microsoft, Adobe, Intel, Electronic Arts и Amazon.

В резултат на това Румъния разви бързо гейм индустрията. Ubisoft, френската компания, създала играта Assassin's Greed, инвестира първа в страната през 1992 г., като към момента дава работа на 1 000 души. Управляващият директор на Ubisoft Румъния Себастиян Деле споделя пред списание fDi, че е бил привлечен от таланта на румънците, по-лесният подбор на програмисти и доброто образование, което получават студентите, например, в Политехническия университет в Букурещ.

Румъния сега има своя гейм асоциация, като компаниите за създаване на игри осигуряват работа както на разработчици, така и на такива, които просто изпробват играта. Не е изненада, че между 2003 и 2013 г. секторът е създал 7 478 работни места в страната.

Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Да, в тази четворка, България е най-добре, защото поне е южна държава, с много слънце и прекрасна природа, което останалите нямат.Както е казал поета ( па макар и комунистически)Щастлив съм аз, че твойта кръв е южначе е от кремък твоят стар Балкан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Ами изкажи се докрай де!Като в пост 7 +
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Защо реагираш като малко комплексарче? Кой ти говори за България тук? приказката ми беше, че статията хвърля няколко имена на технологични гиганти, без да казва какво са направили и без да споменава гиганта с можеби най-големия център в Румъния, а после ни занимава с някаква френска геймърска фирма, което е несериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Ние пък имаме същия център на HP и какво от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
A статията между другото е несериозна, след като не споменава Oracle, която има един от най-големите outsourcing центрове в Букурещ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
При децата може и да е така, при държавите не е. Гореспоменатите държави са в това положение от поне 120 години ( от как са станали независими)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Sakamano
преди 9 години
Разликата е там, че повечето които подтичват след батковците след време и те стават батковци и вече никой не ги шляпа зад врата. Отзад остават да подтичват само изоставащите в развитието си деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Полша, Румъния, България и Унгария са бедни държави, в мърлявия ъгъл на Европа, които все се мъчат да се набутат при батковците, но това което успяват да постигнат е да поддтичват покрай тях и да бъдат шамаросвани снизходително по врата, като се радват ако случайно някой им обърне внимание и поговори с тях. Всяка от тях ( можеби без нас) се дуе пред останалите, че си играе вече с батковците, а останалите още пикаят на ламарина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
melon
преди 9 години
Румъния става все по-напреднала и цивилизована държава!Поздравления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още