IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И без Украйна Русия отдавна е във война

Путин подобри рейтинга си с анексирането на Крим - точно както стартира чеченската война, която го изтласка до властта, пише Forbes

12:55 | 15.06.14 г. 32
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Продължаващата нестабилност в Северен Кавказ говори много за начина, по който се проектира властта на Путин в Русия. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Продължаващата нестабилност в Северен Кавказ говори много за начина, по който се проектира властта на Путин в Русия. Снимка: архив Ройтерс

Западът може и да е фокусиран в последно време върху проблемите в източната част на Украйна на фона на заплахите за нахлуване, които идват от Русия. Само че Кремъл отдавна води война, която взе стотици хиляди жертви и оказа доста по-голямо влияние на руското общество, отколкото конфликтът с Украйна би могъл някога да има, пише Forbes.

Анексирането на Крим беше ход, с който руският президент Владимир Путин значително подобри рейтинга си. Стартирането на Втората чеченска война обаче го изтласка до властта. Петнадесет години след като започна, тази война не показва никакви признаци за завършек, пише изданието.

Северен Кавказ е регион, растърсван от насилие от десетилетия насам. Само през първите четири месеца на 2014 г. там са убити над 110 души в терористични атаки. Това е област, в която бедността и безработицата се ширят и в която Кремъл поддържа серия от наказателни и девиантни дейности, включително корупция, хегемония на кланове, беззаконие и държавно подкрепяна жестокост, в опит да преодолее влиянието на ислямските бунтовници.

Тези усилия се провалиха и контролът на Кремъл над Северен Кавказ е строго ограничен извън главните градове в региона. Неотдавна Путин разтърси политическия си елит, като назначи нов президентски пратеник за феодалния окръг Северен Кавказ в опит да се справи веднъж завинаги със ситуацията. Както и по-ранните му опити обаче, този също е обречен на провал.

Путин изгради репутацията си на базата на отговора на взривовете в жилищни сгради в три руски града през септември 1999 г. При атаките загинаха над 300 души. Около взривовете се завъртяха различни спекулации. Кремъл обвини чеченците за атаките, но след като беше открита невзривена бомба в четвърти руски град, плъзнаха слухове, че атентатите са планирани от руски агенти. И въпреки че Путин започна Втората чеченска война един месец по-рано, бомбените атентати предизвикаха вълна от патриотичен плам и буквално го тласнаха към президентския пост. Така той стана и продължава да бъде военновременен лидер, посочва изданието.

Владимир Путин се възползва от нестабилността в Северен Кавказ, за да изгради авторитарен вертикал на властта в Русия. След избирането му за президент през 2000 г. той незабавно централизира икономическите и политически сили. Окуражен от този успех, той официално обяви края на Втората чеченска война през април 2002 г. Новината обаче беше фатално преждевременна.

По-малко от месец по-късно бунтовници в Северен Кавказ започнаха двугодишна кампания срещу тероризма в Русия. Една от акциите беше в училището в Беслан през 2004 г., в която бяха убити близо 200 деца. Вследствие Путин обяви централизираните назначения на областни управители и “ремонт” на избирателната система в страната.

Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 7
Internet
преди 9 години
ЦРУ дали плаща на инвестора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
хаха :)) Кацането на Луната :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
И за кое по-точно се оказаха 100% прасви - за атентата срещу Папата, или че социализмът няма бъдеще? хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 9
doba
преди 9 години
'Путин подобри рейтинга си с анексирането на Крим'Точно, кратко, ясно.Но не само рейтинга, и позицията на Россия е много по-добре.За пръв път от много време насам и се чува думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 15
deBill
преди 9 години
те и едно време западните журналисти не разбираха и лъжеха а пък накрая се оказаха 100% прави!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 14
deBill
преди 9 години
те и едно време западните журналисти не разбираха и лъжеха а пък накрая се оказаха 100% прави!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
Е те, /англосаксонската преса/ много от отдавна пишат в такъв стил. Едно, че е очевадно /за нас де, не за редовите англосаксонци/ тенденциозен анализа, но и е много елементарен. Като за англосаксонски тикви писан. :)))) Между другото, процеса по оглупяване на масите, под тяхно давление вероятно, си тече и у нас. Няма да мине много време и подобни анализи сигурно ще правят впечатление и на БГ читателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 8
Nikola666
преди 9 години
Малко превода куца на моменти.В случая става въпрос за нереално високи (или невъзможно високи, буквално преведено) резултати. И на няколко други места е така. Иначе статията е интересна. Прави се и сравнение между Путин и Хитлер.А тактиката да се пратя мюсюлмани кавказци да се бият с християни украинци е много хитра, ама само на пръв поглед.Като се успокои ситуацията в Украйна тези наемници няма как да се преквалифицират в счетоводители...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 9 години
Хааахахаха! Нямам думи за тази статия! Особено това кърти мивки:"Позирането му в светлината на украинската криза може да създаде впечатление за един всемогъщ диктатор, но реалността е, че Путин не контролира и никога не е контролирал всички в Русия. Останалото е малко повече от дим и мъгла, както свидетелстват и невероятно високите нива на подкрепа за Путин на президентските избори през 2012 г."Като че ли го е писала Джен Псаки! хахаха! Американците вече съвсем го удариха през просото! Никога не са били в такъв интелектуален слъмп, и то на държавно ниво! Май лесните пари в еднополюсен свят водят до пълно затъпяване... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 18
dakl
преди 9 години
На Запад не правят и много усилия за да скрият факта , че именно те и техните марионетки стоят зад нестабилността на Кавказ и в Русия това за никого не е тайна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още