IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай се сближиха още в сферата на енергетиката, търговията и финансите

Въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности, посочи руският премиер Дмитрий Медведев

20:35 | 13.10.14 г. 113
<p>
	Ли Къцян и&nbsp;Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ли Къцян и Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Русия и Китай подписаха редица споразумения в областта на енергетиката, търговията и финансите, предаде Ройтерс. Според Кремъл договорите са доказателство, че политическият завой към Азия дава резултати и ще помогне да бъдат понесени санкциите, наложени от Запада заради ролята на Кремъл в украинската криза.

Споразуменията бяха подписани по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в Москва в понеделник. Руските медии посочиха, че това са сред първите явни успехи на пренасочването на руската политика в източна посока, която бе разпоредена от президента Владимир Путин в опит да избегне изолация заради санкциите.

"Според мен е важно, че въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности", каза руският премиер Дмитрий Медведев след тържественото подписване на документите.

Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) подписа споразумения за сътрудничество с петролния гигант "Роснефт", включително по проекти за втечнен природен газ и евентуални доставки за Китай.

Руските кредитори ВТБ, "Внешекономбанк" и "Росселхозбанк", които също са засегнати от санкциите, сключиха рамкови споразумения с Export-Import Bank of China за откриване на кредитни линии.

Същевременно договорът за доставки на газ за Китай по т. нар. Източен маршрут влиза в сила от днес, след като бе сключено съответното споразумение. Това съобщи пред медии ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Подписаното днес техническо споразумение урежда абсолютно всички въпроси на техническата и технологична страна на проекта за строителство на газопровода "Силата на Сибир"", отбеляза Милер. "Споразумението регламентира и проектирането и експлоатацията на трансграничен участък от газопровода под река Амур", уточни той.

"Източният маршрут" предвижда доставката в Китай на 38 млрд. куб. метра руски газ годишно по магистралния газопровод "Силата на Сибир".

През май руската газова компания "Газпром" и CNPC подписаха договор за доставка на газ за Китай по "Източния маршрут" за 30 години. Общата цена на договора е 400 млрд. долара.

Русия и Китай се договориха и за строителство на мрежа високотехнологични паркове "Пътят на коприната".

Руската компания "МегаФон" и China Development Bank пък сключиха споразумение за мандат за организиране на финансиране от 500 млн. долара, предава БТА.

Москва и Пекин ще си сътрудничат също така в сферата на глобалните навигационни системи и в областта на високоскоростния жп транспорт. 

Медведев заяви, че търговският стокообмен между Русия и Китай е скочил с над 100% през последните шест години – от 40 млрд. долара до 90 млрд. долара. Премиерът изрази увереност, че търговията между двете страни може да достигне 100 млрд. долара към 2015 г. 

"Ние сме много близки партньори", каза Медведев, въпреки че обемът на руската търговия с 28-те страни от Европейския съюз надвишава търговския обмен с Китай. 

Освен всичко по-рано през деня споразумение постигнаха и Руската централна банка (РЦБ) и Китайската централна банка, които се договориха за валутен суап в национални валути с цел създаване на условия за развитие на двустранната търговия и взаимните инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

73
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Аз затова винаги пиша със самочувствие по тези теми, защото съм бил активен през последните 10 г. От соца, като 6 от тях съ управлявал производство , после съм бил частник - и едноличен търговец, и ООД със съдружници, и ЕООД, това са 22 години, през които съм видял какво ли не - и мутри в офиса, и полиция по донос на конкуренти, и данъчни ревизии, и правителства какви ли не, и икономически рИформи, и ..., и..... и ............Та мога да сравнявам - имам матрял секакъв! Хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
чакай, че се замислих...мога да кажа, че съм "демократ и костовист"(то това само по себе си е малко парадоксално), ама трябва много да ме биете:) Щото все пак не съм някой фанатик:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Вярвам, че си прав, както казах-все пак не се мисля за специалист по темата. Историята и философията са ми слабости, не съм ги изучавал с цел да стана професионалист в областите, просто са ми интересни. Освен това Хегел със сигурност е имал капацитета да се сравнява с Кант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
ааа...гимнастика за мозъка и опресняване на знания е тази лекция:) Не целя да му променя мирогледа, а да го обогатя.Аз, преди моята...да кажем 20та годишнина, ако ме беше питал щях да ти кажа, че съм "демократ и костовист". Сега няма шанс да повторя такова нещо. Просто едно време телевизията ни облъчваше, че дясното е символ на промяна към нещо по-добро. Квото и да си говорим десните в България имат в пъти по-добър ПР от левите. Прав си за сърцето и правото черво, ама това зор се обяснява:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Сакън недей сега:) 20 лв след две год, като си спечеля баса :)) Ако помниш. Аз Хегел съм го учил в гиманзията ( почти цял срок само на него). а и после в магистърската програма..имах куср псо философиа. та приеми скромното ми мнение за изтина в случая..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Опа, то и аз се налага понякога да поработвам, нищо, че и аз съм тъпо и мързеливо ***! Данъчните обаче викат: плащай, частник гаден! Хахаха!Календарче, нали знаеш, че единственото, което добиваш, като си бориш с прасе е смрад и мръсотия по теб... Хаха! но викаш, и това някой требва да го свърши.... хахаха!Хубавото му на Дани бой е, че не е *** като някои други капиталета тук. Той и Гошето все пак се опитват да мислят. И аз едно време бях див и краен, но с годините човек се променя. Когато воювах с разни инструктори от РК на БКП през 80-те и псувах всички, които ми пречат да бачкам като партньорите ми в Германия, ендва ли щях да повярвам, ако някой ми беше казал, че ще вода подобни дискусии и бих защитавал социализма. За да се промени човек, трябва да работи със сърцето си, а не с правото черво. Затова има и велики владетели, отказали се от трон и отишли в манастир, и мегамафиоти, отишли на село да копат градина... Промяната е атрибут на еволюцията, а еволюциятя е атрибут на Бога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
абе, Данчо Сатаниста, да знаеш-най-верният ти коментар е #57:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
дай си IBAN-а ще пусна 20 лв за плюсовете:)Аз, както казах не твърдя това за Кант и за Аристотел:) Цитириам...за да съм честен цитирам една доцентка(Илиева), ама и да е сбъркала ми е все тая:)Хегел е ГОЛЯМ(да не се бърка писането ми с големи букви, с писането на Данчо с големи букви!), аз като човек изтикал семестриално право(от 1ви до 5ти курс) няма как да не го уважавам, но аз съм го чел в разсъжденията му за правото само. Имай предвид, че все пак нямам образование по философия:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
@63 ..Днес толкова пюсове съм ти набил, че не е истина. чак се зачудих чии коментари чета :)). Само малка вметка... най пълна философска система има Хегел.. не, че отричам за Аристотел и Кант, но най големият е Хегел. Ако професора ми философия ти прочете тоя коментар .. ще те издири по IP-то и ще те личнува публично за тоя колосален пропуск :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Кругман е икономист, не знам къде го намеси в политико-философският спор...ама ако искаш давай с него:) Кажи какво искаш да ми кажеш от него и да го коментираме, щото то очевидно нямаш капацитет за чиста философия:)Тая крадла, дето искаш да не я четеш по същество споделя голяма част от идеите на Ранд. Ама *** акъл...Я ми напиши още нещо с големи букви:)Макар, че е редно да не отговаряш на въпроса с въпрос, хубаво нека почнем с мен. Аз се определям като пруски социалист. Знам, че не знаеш какво е това. Нищо-почни с уики, за да ти се изясни. Разбира се-имам възражения върху теорията, но това е щото е на едни 130-140 години. Та нормално да има някакви движения по трасето:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още