IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диселблум: Гърция може да бъде принудена да въведе мерки за контрол на капитала

Гръцкото правителство реагира гневно на коментарите на председателя на Еврогрупата

14:19 | 18.03.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Диселблум: Гърция може да бъде принудена да въведе мерки за контрол на капитала

Гърция може да бъде принудена да въведе мерки за контрол на капиталите, подобни на тези в Кипър, за да предотврати изтичането на пари от страната, предупреди председателят на Еврогрупата (съветът на финансовите министри на държавите от еврозоната – бел. ред.) Йерун Диселблум, цитиран от онлайн изданието euobserver.com.

В интервю за холандската телевизия RTL Nieuws Диселблум коментира, че натискът върху Гърция се увеличава, а с всеки изминал ден вложителите в банките теглят все повече пари.

Той припомни за ситуацията в Кипър – страната остана в еврозоната, въпреки че беше първата членка на валутния блок, която въведе мерки за контрол на капиталите през март 2013 г. „Банките бяха затворени за малко, а паричните потоци от страната бяха обвързани с някои условия“, припомни той.

Исландия също наложи ограничения върху тегленето на пари след кризата през 2008 г., посочва още изданието.

Гръцкото правителство реагира гневно на коментарите на Диселблум. Говорителят на гръцкия кабинет Габриел Сакеларидис коментира, че „би било полезно за всички, ако г-н Диселблум уважава повече своята институционална роля в еврозоната“.

„Не разбираме причините, които го мотивират да прави такива изказвания, и които не отговарят на ролята, която той изпълнява. Всичко е измислица. Смятаме, че не е необходимо да му напомняме, че Гърция не може да бъде изнудвана“, допълва говорителят.

Само през януари вложителите в гръцките банки са изтеглили 12 млрд. евро, посочва изданието. Очакванията са, че данните за тегленията през февруари ще са подобни. Така общият обем на банковите депозити се сви до най-ниско ниво от 2005 г. насам.

Гръцките банки в момента са силно зависими от схемата за спешна ликвидност на Европейската централна банка.

По-рано днес еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси стана поредният висшестоящ европейски политик, който не изключва излизане на Гърция от еврозоната. „Няма да задържим Гърция на всяка цена в еврозоната“, заяви в интервю за германския всекидневник Die Welt Московиси. 

 По подобен начин наскоро се изказа и германският финансов министър Волфганг Шойбле.

„Тъй като отговорността и възможността да се реши какво ще се случва е на Гърция и тъй като ние не знаем точно какво правят отговорните фактори в Гърция, не можем да го изключим (излизане от еврозоната – бел. ред.)“, заяви Шойбле през уикенда пред австрийската телевизия ОRF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
albobo76
преди 9 години
Кипър - Банките бяха затворени за малко, а паричните потоци от страната бяха обвързани с някои условия. Тактично се пропускат фактите, че депозитите над 100 000 евро бяха конфискувани и никой не можеше да тегли повече от 300 евро на ден в продължение на месеци. Това фалира много бизнеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Тези "горди" гърци сега ще ги видим, като няма от кого да цоцат нови дългове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още