IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки в Сърбия нямат ликвидни проблеми

Няма регистриран отлив на активи от банките майки и масово теглене на депозити, уверяват от Централната банка на Сърбия

11:23 | 07.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцките банки в Сърбия нямат ликвидни проблеми

Четирите гръцки банки, опериращи в Сърбия, нямат ликвидни проблеми и не регистрират големи отливи на депозити. За това информира Централната банка на Сърбия, цитирана от Ройтерс. Става дума за Piraeus, Vojvodjanska Banka, която е част от NBG Group, Alpha и Eurobank.

„Няма регистриран отлив на активи от банките майки и масово теглене на депозити“, гласи официално становище на финансовата институция.

Миналата седмица Централната банка на Сърбия ограничи трансакциите за банките с гръцко акционерно участие, за да не допусне гръцката криза да се пренесе върху сръбския банков сектор.

Според сръбските централни банкери случващото се в Гърция не оказва голямо влияние върху местния валутен пазар, като динарът се разменя при около 120 за едно евро.

Миналата седмица централната банка закупи 40 млн. евро на междубанковия пазар, за да ограничи поскъпването на динара спрямо единната валута. Така размерът на покупките от началото на годината възлиза на 430 млн. евро.

В становището си относно ликвидността и нормалната работа на гръцките банки в Сърбия централната банка отбелязва още, че поддържа тясна връзка с Европейската централна банка относно случващото се с и около гръцките банки в страната, за да може навреме да предприеме мерки, с които да гарантира стабилността на операциите им на територията на Сърбия.

Развитието на събитията в Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още