IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Някои гръцки банки няма да оцелеят

Банковата ваканция се удължава до 13 юли, запазват се ограниченията за теглене от банкоматите

08:42 | 09.07.15 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дори и при сключване на споразумение между Гърция и кредиторите според вътрешни източници на Ройтерс се очакват сериозни катаклизми в банковия сектор на страната.

Няколко големи банки вероятно ще бъдат затворени и ще се слеят с по-силни банки, твърдят запознати със ситуацията източници. Според един от тях накрая от четирите най-големи банки National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus и Alpha Bank може да останат само две. Според втори източник финансовите институции ще бъдат принудени да се слеят, а преструктурирането на бранша може да отнеме и повече време, предава Ройтерс.

Едно преструктуриране на бранша вероятно ще срещне силната опозиция на правителството в Атина, защото освен намаляването на разходите то е свързано и със съкращаване на работните места. Вътрешен източник казва, че ако бъде сключено споразумение за спасителна програма, планът за банките трябва да влезе незабавно в действие.

„Кипър може да е пример. Като част от програмата за реформа на островната държава една от двете най-големи банки там бе затворена“, казва източник на Ройтерс.

"Гръцката икономика е в руини. Това означава, че банките трябва да бъдат рестартирани. Кипър би могъл да е модел за подражание", казва друг, според когото ще са нужни решителни действия след каквото и да е споразумение между Атина и еврозоната. "Когато разполагаш с нищожно малко време... трябва да преструктурираш незабавно."

Четирите банки, след рекапитализирането си, на практика станаха държавни и въпросът се състои само в смяна на управлението, обяснява Ройтерс.

Преструктурирането би могло да започне с укрепване на капиталовата база на най-силните банки. След това плановете могат да бъдат разработени в детайли. Запитан за политическата опозиция, която ще срещнат подобни стъпки, един от вътрешните източници е заявил, че има интерес да има по-малко банки. „Но аз се чудя, дали това е полезно в краткосрочен план". Високопоставен гръцки банкер е казал също, че по-малко на брой банки също означават и по-малко конкуренция.

Ако бъдат закрити банки, отговорността за това ще е на гръцките власти. Надзорът над процеса ще е в приоритетите на Европейската централна банка. Гръцкото финансово министерство засега не коментира публикацията, а ЕЦБ поясни, че наблюдава внимателно ситуацията в страната и е в постоянен контакт с гръцката централна банка.

Гръцките банки са в сериозна криза, тъй като заради опасенията за възможно излизане на Гърция от еврозоната клиентите започнаха да изпразват сметките си.

Правителството нареди на 29 юни на банките да затворят, след като се провалиха преговорите по международната помощ за Гърция, а на 30 юни изтече срокът на спасителната програма за страната. Действието на указа, който вече бе удължен веднъж, трябваше да приключи вчера, но бе удължен до 13 юли според решение, прието снощи от финансовото министерство на страната.

Дотогава остава в сила ограничението да се теглят само по 60 евро на ден от банкоматите. Новото министерско решение дава възможност на пенсионерите без банкови карти да теглят на гише по още 120 евро от своите пенсии. 120 евро ще могат да получават и безработните от съответната помощ, която им се полага, както и пенсионерите в чужбина.

Парите в гръцките банкомати ще стигнат до вечерта на 13 юли, заяви председателят на Съюза на гръцките банки Лука Кацели, цитирана от ТАСС. „Парите в банкоматите ще бъдат достатъчно до вечерта в понеделник. Банките ще снабдяват банкоматите с банкноти през всички дни дотогава. Относно сигурността на спестяванията на гръцките граждани няма никакви проблеми, нито сега, нито ще има в бъдеще“, заяви Кацели.

 Съобщението за удължаването на банковата ваканция не е изненадващо, след като по-рано днес гръцкият заместник-министър на вътрешните работи и административната реформа Йоргос Катругалос заяви в интервю, че „отваряне на гръцките банки през тази седмица е технически невъзможно“. За да се отстранят проблемите, страната трябвало да постигне споразумение с кредиторите.

Късно в сряда Изпълнителният съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави без изменение спешната ликвидна помощ (Emergency Liquidity Assistance – ELA) за гръцките банки на равнището от 26 юни 2015 г. По този начин институцията не се съобрази с молбата на гръцкото правителство, което още в неделя вечер съобщи, че е внесло молба за увеличение на лимита. 

Всичко по темата с Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 8 rate down comment 0
Tobywolf
преди 8 години
И с кои "по-големи" банки ще се обединят 4-те най-големи в Гърция...?Най-вероятно с ЕЦБ, разбирай ЕЦБ ще си изиска реално залозите за заемите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Какво ми дрънкаш за американска мечта. Фактът е че като не се върне кредит някой губи. И този някой е някой бедняк повярвал на банката да си сложи депозита в нея.----Да, повярвал е в банкера, че няма така хазартно да му профука парите, като срещу неговите 1000 лв е раздал 10 000 лв кредит! Депозантите трябва да се сърдят не на кредитополучатулите, а на банките, че разиграват хазартно парите им и да си търсят правата по съдебен ред!В договора за депозит, пише ли, че депозанта е съгласен, парите му да отиват за кредити? Има ли такава клауза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
Nikola666
преди 8 години
Какво ми дрънкаш за американска мечта. Фактът е че като не се върне кредит някой губи. И този някой е някой бедняк повярвал на банката да си сложи депозита в нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
SS-23
преди 8 години
Дълбока заблуда е парите просто се печатат ей така и като фалира банка губи банкера----Никаква заблуда нямам аз! банкера какво да губи ... като той реални нищо свое не е дал, а и изобщо нищо не е дал! Държи 10-12% резерв в централната банка и има и малко кеш 2-3% за реално плащане - ако някой рече "да тегли". Всичко друга са хартии с подписи и ... една гола вяра в "светлото бъдеще" на "американската мечта".Между другото "американската мечта", т.е. да печелиш повече, ако работиш повече, беше реалност, до към средата на 70-те години. От там насетне - работиш все повече, а получаваш все по-малко, и за да поддържаш "високо ниво" - взимаш кредитна карта и се обричаш .... "на смърт"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
Nikola666
преди 8 години
Добре де, вярно е че се отпускат повече кредити отколкото депозити. За Гърция ЕЦБ наложи ниво на капиталова адекватност 20%. Но смисълът остава същият. Ако някой не си вземе кредита, друг губи депозита, или част от депозита. Дори с това наливане на пари в гръцките банки по линия на ELA парите са обезпечени с активи на гръцките банки. Ако гръцките кредитори не си платят кредитите и ЕЦБ загуби тези пари, или част от тези пари, те трябва да се изпишат от баланса на ЕЦБ. Дълбока заблуда е парите просто се печатат ей така и като фалира банка губи банкера. Или както каза Manfred Weber на Ципрас вчера Don't lie to people, debt cut won't hurt bankers, it will hit nurses in Slovakia and public officials in Finland
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
В момента в,който ги отворят този,който евентуално не си е изтеглил спестяванията преди затварянето ще се опита да го направи сега......И ко прайм ? Пак изпадаме в ликвидна криза и пак ще искаме пари от ЕЦБ....:)----Това показва пълната несъстоятелност в съществуването на банки изобщо! :))) Буркан банк - мисли за вас! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
SS-23
преди 8 години
Ти за главница да си чувал ?????---Главницата в повечето случаи се отпуска "по сметка", т.е. отново "на хартия". Останалите плащания също вече все повече вървят "електронно", т.е. отново имагинерно. Ако случайно изтегли малко кеш от кредита, то той косвено, чрез покупките, които прави, се връща в системата, във вид на депозит. Т.е. реално от банката (или банковата система) няма изтичане на реален кеш, при наличие от страна на хората на "доверие в измамата"..... пърдон - "в системата". Релно погледнато - и депозитите и кредитите са реални като кеш само на около 10-15%. Как ще обясниш парадокса, че имаме депозити от 70 млрд, а пък банките имали реален кеш под 1 млрд?????? Шменти-капели е цялата съвренна финансова система, което се крепи на все повече измислени "финансови инструменти на доверието"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 6
SS-23
преди 8 години
Зад всеки кредит седи депозит----Това ако беше вярно поне наполовина - изобщо нямаше да има банки, и ако все пак имаше някоя банка, тя щеше да дава кредит - на 1 човек от 100 кандидатстввали. И ти много добре го знаеш!Кухата система отдавна се пропука в цъл свят ... въпрос на време е рухне!До къде мислиш, че можеше да се помпа изкуствено стимулирано потребление с "кредитна карта"? Няма безкрайност в един краен свят...момче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
"Ако аз имам договор за поръчка, съгласно която очаквам да спечеля 1000 лв, но вкрайна сметка, клиента не успее (по една или друга причина да изпълни поръчката), аз дали трябва да отчета, че "имам загуба"?! Друг път ... никаква реална загуба нямам, а загубени очаквания! "Губиш.....Най-малкото това,което си вложил за да изпълниш поръчката...Освен,ако клиента ти не е гарантирал по някакъв начин с движимо или недвижимо имущество,че ще ти заплати направената поръчка.......Ако си приел поръчката на юнашко доверие-гориш при всички положения.........Можеш да го съдиш,ако искаш,но.......:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
cymru
преди 8 години
Ти за главница да си чувал ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още