IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NBG e отказала да купи облигации от спасителния фонд на еврозоната

Според банкери, цитирани от Ройтерс, решението на банката е било заради капиталовия контрол в Гърция

13:49 | 22.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
NBG e отказала да купи облигации от спасителния фонд на еврозоната

National Bank of Greece (NBG) е отказала да купи облигации от спасителния фонд на еврозоната по време на организиран във вторник аукцион. Според банкери решението на банката е било заради капиталовия контрол в Гърция, пише Ройтерс. Агенцията посочва, че това е знак за финансовата изолация на страната.

NBG е един от 39-те първични дилъра, с които Европейският стабилизационен механизъм (European Stability Mechanism, или ESM) пласира и разпространява облигациите си.

Банките, наричани Пазарна група, записват облигациите и ги продават на инвеститорите. Банките получават фиксирана комисиона плюс разликата в маржа, която могат да постигнат по време на процеса.

Източници от две банки дилъри казват, че NBG е отказала, когато е била помолена в онлайн чат форум да участва в облигационния търг във вторник, посочвайки капиталовия контрол като причина.

Банкерите казват, че много рядко банки дилъри отказват оферта за участие. NBG не е била открита за коментар, а от ESM са отказали такъв.

Гърция отвори отново банките в понеделник, които затвори преди три седмици, за да предотврати колапса на банковата система в страната след сериозен отлив на депозити, но капиталовият контрол остана, а фондовата борса скоро трябва да бъде отворена.

ESM, който се очаква тази година да увеличи емисиите облигации, за да финансира третата спасителна програма за Гърция, във вторник пласира книжа за 2 млрд. евро с падеж октомври 2019 г.

Темата за Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още