IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операторът на Wiener Boerse продължава да свива участието си в ЦИЕ

Австрийският борсов оператор CEESEG, който имаше интерес към БФБ, продава участието си в борсата в Будапеща и задържа само борсите във Виена и Прага

10:53 | 11.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Плановете за експанзия на Виенската борса (Wiener Boerse) в Източна Европа започват да залиняват. След като през юли австрийската компания майка CEE Stock Exchange Group (CEESEG) продаде участието си в борсата в Любляна на компанията, която оперира борсата в Загреб, сега може да бъде продадено и мажоритарното участие на австрийците в борсата в Будапеща. Заинтересованият от покупката кандидат - Унгарската централна банка MNB, потвърждава пред австрийския икономически всекидневник WirtschaftsBlatts появилите се медийни публикации за това.

„Виенската борса не коментира слухове“, поясняват пред медията от оператора. В случай на продажба на борсата в Будапеща CEESEG, която преди пет години бе кандидат за придобиване и на Българската фондова борса (БФБ), ще оперира само фондовите борси във Виена и Прага, като чешката няма сериозно значение за региона. Една трета от пазарната капитализация там се пада на листнатите там австрийски сини чипове Erste и Vienna Insurance Group (VIG).

Според Ференц Герхард, вицегуверньор на MNB, обявената цел на Унгария е да се вдъхне нов живот на заспалия капиталов пазар и да се увеличи броятт на листнатите на борсата в столицата компании. Той очаква конкретни резултати от разговорите с австрийците в рамките на следващите месеци. 

Участието на австрийската държава в борсата в Будапеща в момента възлиза на 9 на сто. 6,9% от борсата се държат от MNB, а още 2,1 на сто са от масата на изпадналите в несъстоятелност брокерски къщи Buda-Cash и Quaestor. И сред останалите акционери на борсата има държавни компании. Виенската борса (CEESEG) държи мажоритарния си дял чрез консорциум с Австрийската контролна банка OeKB.

През 2004 г. не стана ясно колко са платили австрийците за мажоритарния дял на борсата в Будапеща. По информация на WirtschaftsBlatt цената е била 32 млн. евро. Според изчисления на унгарски експерти и цената на продажбата сега може да е в подобен диапазон, ако освен участието си в борсата австрийците продадат и това в клиринговата къща Keler. 

Унгарската централна банка, ръководена от бившия икономически и финансов министър Дьорд Матолчи, който е считан за „бащата“ на икономическата политика на правителството на Виктор Орбан, може да си позволи подобна сделка. Принудителното конвентиране на кредитите в чуждестранна валута ѝ донесе повече от 400 млн. евро печалба. Своите средства централната банка в Будапеща инвестира дългосрочно - подобно на Австрийската централна банка OeNB досега предимно в недвижими имоти.

Виенската фондова борса обяви на два пъти през последното десетилетие интерес към БФБ. През 2006 г., когато пазарната капитализация на БФБ бе около 7 млрд. евро, българският оператор бе получил предложения от Виенската борса (Wiener Boerse), Атинската фондова борса, както и от Дойче бьорзе (Deutsche Boerse AG), и от скандинавската OMX AB.

През 2010 г. отново WirtschaftsBlatt писа, че Виенската фондова борса смята да придобие Софийската борса с цел да разшири позицията си в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). "Търсим информация от България", е заявил тогавашният директор на Виенската фондова борса Хайнрих Шалер.

Central and Eastern Europe Stock Exchange Group (CEESEG), която притежава Виенската фондова борса, включваше по онова време фондовите борси в Будапеща, Любляна и Прага.

Със своята пазарна капитализация от 78,7 млрд. евро по онова време тя лесно може да погълне Българската фондова борса, която през 2010 г. бе с капитализация от 5,7 млрд. евро, а към август 2015 г. вече е в размер на 3,508 млрд. евро.

През първите осем месеца на 2015 г. водещият унгарски борсов индекс BUX е най-добре представящият се в региона на ЦИЕ. За този период показателят увеличава стойността си с близо 28%, въпреки че изпрати август със спад от близо 6%.

В Австрия основният индекс ATX записва покачване от само 7,4% от началото на годината, като през последните 12 месеца е на практика без изменение. В България SOFIX губи 13,7% от началото на 2015 г.

Повече за случващото се на борсата в София и предстоящото листване на Сирма Груп Холдинг АД може да разберете от седмичното обзорно предаване Invest/Or по телевизия Bulgaria On Air в понеделник, 14 септември, от 18 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 8 години
Ама някой се още надява, че някой читав западняк ще купи мижавата ни борсичка ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още