IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната война на Саудитска Арабия с Русия

Саудитска Арабия започва да атакува традиционни за Русия пазари, като доставя по-евтин петрол на Полша

14:35 | 20.10.15 г. 54
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Докато президентът Владимир Путин се опитва да възстанови позициите на Русия като основен играч в Близкия изток, Саудитска Арабия започва да атакува традиционни за Русия пазари, като доставя по-евтин петрол на Полша, пише Леонид Бершидски в коментар за Bloomberg.

На неотдавнашен инвестиционен форум Игор Сечин, който е главен изпълнителен директор на най-голямата руска петролна компания Роснефт, се оплака от саудитското влизане на полския пазар.

"Те активно правят дъмпинг," посочи той. И други руски ръководни кадри са притеснени. "Това не е ли първа стъпка към преразпределение на западните пазари?", посочи на кръгла маса миналата седмица Николай Рубченков, директор на Татнефт.

Дали правителствената енергийна стратегия не трябва да съдържа някои мерки за защита на руските интереси на съществуващите западни пазари, попита той.

Европейски търговци и нефтопреработватели потвърждават, че Саудитска Арабия предлага петрола си със значително намаление, като така саудитското черно злато става по-привлекателно от руското. И въпреки че повечето източноевропейски рафинерии сега технологично зависят от руския петролен микс, представителите на руския петролен сектор с право се притесняват.

През 70-те години Саудитска Арабия изпращаше половината от петрола си за Европа, но тогава Съветският съюз изгражда тръбопроводи за износ от богатите си петролни находища в Западен Сибир и саудитците се насочиха към азиатските пазари, където търсенето нарастваше и можеше да се получат по-добри цени. Делът на Саудитска Арабия на европейския петролен пазар продължи да спада; през 2009 година той достига най-ниското си равнище от 5,9%.

Делът на Русия пък постигна максимум от 34,8% през 2011 година. През последните години Саудитска Арабия бавно увеличава присъствието си, достигайки до 8,6 % през 2013 година, но никога не бе опитвала късмета си в Полша.

Като повечето страни от Централна и Източна Европа, Полша отдавна е клиент на руските петролни компании. Миналата година около три четвърти от вноса на горива е бил от Русия, а останалата част от Казахстан и европейски страни.

Полша обаче е в центъра на усилията да бъде намалена зависимостта на Европейския съюз от руските енергийни източници. След като Русия анексира Крим от Украйна миналата година, Полша, която граничи с Украйна, увеличи военните си разходи и усилията за укрепване на сигурността. Тя работи също така с по-малките си съседи.

Миналата седмица обяви споразумение с Литва, Латвия и Естония за изграждането на тръбопровод за природен газ към и от балтийските страни, гарантирайки бъдещата си независимост от руските газови доставки.

В този контекст един нов и надежден доставчик е добре дошъл. А що се отнася до саудитците, те трябва да разширят дейността си извън Азия, където търсенето спада.

Кремъл и представителите на руския петролен сектор отдавна усещат желанието на Европа за енергийна диверсификация и потърсиха нови пазари. До началото на века почти целият петролен износ на Русия бе за Европа. Миналата година делът се сви до под две трети.

На азиатския пазар Русия стана сериозен конкурент на саудитците. През май руските петролни доставки за Китай дори временно надминаха доставките от Саудитска Арабия. Сега когато саудитците са ангажирани с безмилостна ценова война за пазарен дял - не само с производителите на шистов петрол в САЩ, а и с всички доставчици, които не са членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) - те се насочват към традиционни за Русия пазари.

Това може да се превърне в сериозна свада между две страни най-големи износителки на петрол в света, между които вече има неразбирателство по сирийския конфликт. Засега ОПЕК и Международната агенция за енергията прогнозират скромно повишение на търсенето догодина, но ако китайската икономика продължи да се представя по-лошо от очакваното, този пазар може да стане прекалено малък за руснаците и саудитците. И двете икономики зависят от петрола и запазването на пазарния дял е въпрос на оцеляване.

Петролната конкуренция е опасно подводно течение в близкоизточната политика на Путин. Руският лидер се надява, че когато неговият съюзник Иран отново излезе на световния петролен и газов пазар, Русия по някакъв начин ще се възползва от това, може би чрез нови тръби през Сирия. Той освен това иска да попречи на саудитците да установят маршрути за износ в Сирия. Сега, когато руското енергийно върховенство в Европа е изложено на риск, Путин все по-упорито ще се стреми да реши сирийския конфликт според условията, които той поставя.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 28 rate down comment 29
Ironhorse
преди 8 години
Не мти ли омръзна да плискаш л***на ?!То бива да си ***, то бива да си ***,но грам мозък да нямаш ...Що не ходиш в лелеяната земя на правоверните православни славяни, където всичко ше по мед и масло ?!А, там няма упадъчна западна техника, храна и прочие, които мразилката ползва тук в упадъчна Европа, но критикува с пилешкото си подобие на мозък.А и ви плащат в омразни долари и евро, а не в безкрайно безценната валута рубла, която и за тоалетна хартия не става.Даже на клавиатурата, на която дращиш не е руска, да не говорим за друго.Ходи се скрий в амбасадата и не досаждай с путелристките си изказвания.Виж там онзи белокосия (не волен, другия луд Исаков) може да те почерпи една водка, но без сельодка щото нема паре. Хахахах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 34 rate down comment 29
michaelis12
преди 8 години
Ха, Путин това неочакваше.В русия ще настъпи гражданска война---------------------------------------------------------------Те там в Русия в Security Consul не са си взели дипломите на ротативка кат тебе ве пумпал ...... :))) Ше настъпи то на баба ти хурката ше настъпи ..... :))) A в АраПия нема да настъпи там само цветя и рози ше е .... ау къфф просс куфар .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 28
michaelis12
преди 8 години
А смятай тея в Риад като падладеят и огладнеят за кво ше става въпрос. Ше хвърчат глави на поразия то не, че сега не хвърчат, но тогава и на краля и на водоноската на краля до 9 колено ше има кланьета. Аз прелагам ако тея гавазини главорези се юрнат насам, да се изчисти целия АраПски район с една ЦАР Бомба и да се приключи филма завинаги с тея неандерталци ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 39 rate down comment 27
Ironhorse
преди 8 години
Ха, Путин това неочакваше.Сега остава СА да доставя петрол и на Гърция, че да се снабдяваме от там, поне Южна България, а от север румънците, пък ще питам аз, кон боб яде ли или Лукойл ще свали главоломно цените.САЩ също се готвят от 2016 да доставят петрол за Европа, та конкуренцията ще е жестока.Китай така или иначе, ако иска да устиска, ще трябва да охлади икономиката си поне за две-три години, за да се премахнат огромните дисбаланси меко, а не с катастрофични фалити. Срива на китайската борса с 50 % е предупреждение, което разбраха другарите Си джи Пин и компания.Явно с авантчрата си в Сирия, Путин допълнително вбеси СА, Катар, Оман и прочие нефтени кралства. А от 2017 идва газа от Левиатан, по интерконектора от Гърция.САЩ и Европа, съвместно с арабите май са разработили план за икономическо удушаване на агресивна русия.Джуджи колкото и да дрънка оръжие, свършат ли парите от газ и нефт си заминава с революция, по-голяма и от Октомврийската.В русия ще настъпи гражданска война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 23
mvr0306
преди 8 години
Саудитците скоро ще я загазят защото тази година не могат да си вържат бщджета и търсят заеми отвън, имат и за първи път в историята голям бюджетен дефицит. И как решават всичко това - ами като помпят още повече нефт и така смъкват още цената му! Гениално! Не ми се мисли какво ще стане ако след 2-3г кладенците им започнат да пресъхват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 17
michaelis12
преди 8 години
И на края като им свършат кинтите на тея с камилите (защото те нямат абсолютно нищо друго) тогава аре обратно в пещерата да изплашиме ламята .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 18
balkando
преди 8 години
По-скоро "воюват" с фирмите за шистов петрол. Поляците доста бяха навлезли в шистовия добив, но евтиния саудитски петрол яко подбива там.Руснаците също имат полза. След няколко години, когато шистовите фирми измрат, не се знае какво ще бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 17
Internet
преди 8 години
Вчера четох точно тук, в Инвестора, че Саудитска Арабия го е закършила здраво и не може да се разплаща вечеДнес чета обратнотоЯвно са дошли опорни точки!Впрочем колко е делът на Полша в руски язинес на петрол?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 28
Mavi Goz
преди 8 години
Лошо нема, само да не се обърнат изведнъж и хусите за помощ към Русия и да забръмчат руски "СУшки" и в небето над Йемен... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още