IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия също ще може да конфискува чужди активи

Мярката е в отговор на изземването на руски активи в някои страни заради аферата ЮКОС

22:56 | 06.11.15 г. 43
Русия също ще може да конфискува чужди активи

Русия прие закон, който ѝ дава възможност да конфискува чуждестранни активи на своя територия. Това е в отговор на изземането на руски имоти в редица европейски страни във връзка с аферата ЮКОС, предаде Франс прес.

Законът въвежда принцип на взаимност - юрисдикционните имунитети на чужда държава и на имуществото ѝ може да бъдат ограничени, ако се установи, че тя ограничава съответните имунитети на Русия и на руското имущество, предава БТА.

Свалянето на имунитета на чужда държава не може да бъде оспорено и може да се извърши на всеки стадий от процедурата по замразяване на руски активи в съответната страна. Москва обаче не получава възможност да иззема активите на държавни глави и посолства, както и военни кораби или самолети.

Законът, приет на 23 октомври в отговор на замразяването на руски активи в чужбина, е публикуван в официоза "Росийская газета" в четвъртък и влиза в сила от 1 януари.

Руски активи в чужбина се замразяват въз основа на решение на Арбитражния съд в Хага от 2014 г., което задължава Москва да изплати на акционерите на петролната компания ЮКОС рекордно обезщетение от 50 млрд. долара (37 млрд. евро).

Съдът сметна, че руската държава стои зад разпадането на петролния гигант през 2004 г. и го е инспирирала по политически причини, тъй като конгломератът беше собственост на олигарха и опонент на Кремъл Михаил Ходорковски.

Русия отказа да изпълни присъдата на Хага и президентът Владимир Путин веднага заяви, че Москва "ще брани интересите си". В редица държави вече са конфискувани руски активи, другаде са открити процедури, добавя АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 8 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 8 години
Ся, трябва да ви обяснявам като че ли сте протохора. Юкос е руско акционерно дружество с чуждестранно участие(мисля че бе в размер на 1.8 милиарда долара). Путин Велики Първи решава да унищожи Ходорковски. Секвестира чрез съд собствеността на Юкос, която продава на учредена седмица преди това компания. Акционерите го осъждат в Хага. А второто дело за тези 50 милиарда които се цитират също е спечелено. Така че Кир Михалаки, по първото съгласно което Русия дължи на акционерите 1.8 милиарда долара, няма мърдане. Преведено на *** българси, няма не искам няма недей. По второто се споменава политическа репресия и не съм гадател, за да ви кажа какво ще стане. Най приятелски съветвам Кир Михалаки да затегне амбриажа. Много ти е мек ***. Леко те натискат и хлътва целият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 17
redcretin
преди 8 години
Т.е. понеже ***-я обра Ходорковски, приема лично че му го зачукват. Обаче тази мярка само ще смъкне руплата с още 50%, то в Рашастан освен изкопаемите други рашки активи не останаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 6
белот
преди 8 години
Те тия въпросните МЗто , стовенчо и катъра идат тука само да бъдат напопържани и това им оправя егото...обратни хора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 20 rate down comment 7
белот
преди 8 години
Ми коментирай тогаз САЩа бе пъпеш , те са постоянно в България...***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 8 години
Абе ако требва да сме честни, чудото, че още сме живи, го дължим на Обанго и Кери! Ако президент в УСА беше некой не^рез като Бушьо, още лани да сме се цунали с Твореца! Само шубето, мекия гръбнак и нерешителност на кенийчето и аристократичното приятелство между Кери и Лавров май спасяват света за сега! Ама не се знае какъв дзвер иде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 21 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
Муааахахаха... Кобилата-юристка пак се е изонодела! Какъв договор, бре мозъчен съсирек?! Ти разлика между Международен съд в Хага и Международен арбитраж в Хага правиш ли?Нищо не е подписвала Русия и ще й пр^ъднат на гармошката! Единствено Вашингтонската конвенция от 1965 г. задължава подписалите я да изпълняват решенията на Хагския арбитраж, ама Раша си е питала дедовия да я подписва. Сега Юкос или требва да осъди Русия в руски съд или арбитраж, или да води дела във всяка държава поотделно, където претендира за имущество на Русия. Оообаче изпълнението на такива решения не е толкова проста работа с оглед на хилядите двустранни междудържавни спогодби, уплетени като свински черва...Те щот в Кремъл са фанати с капан на Витоша, затова не е^бават да плащат - ем са *** и немат юристи в Русия, ем са бедни да си платят на най-добрите по света! Наш *** им скроил юридическа капа и се запретнал да пише... Пхахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 20 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Света не върви към добро с тази засилваща се конфронтация. За няколко години ескалацията е внушителна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
И също тая компания не е на тая Мутра Ходорковски. Тоя еврейн го е откраднал и са му го взели законно, защото иначе ше продаде всичко на Евреите в Сашш както направиха наще *** всичко разпродадоха и плячкосаха.ЮКОС е измишльотина и някъв си ерейн ако ще с подкрепата на извънземните нема да взема и 1 стинка и ше го лапне до гърло това е, не може винаги крадливите евреи да са отгоре точка !!! Ако иска ако ли не ше се хлъзне некой ден в банята и делото ше загуби давност тва е !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 26 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Все едно сега на Доган, Ковачки, Пеевски, Ганчев & Co. да им вземат имуществото, защото са го откраднали и тея същите мутри да съдят България и България да им плати 10 млрд. примерно, ти нормален ли си тука с половината *** ве офлюх ?!?!?Да също и не е работа ама абсолютно никаква на няккъв си съд в Хага да казва какво що и да съди за нещо което не е ама хич тяхна работа нито тяхна собственост. Тоя същия съд съди Милошевич, че претрепал 200 албанеца, което беше и негово право защото му цепят държавата, а Маймунчев му дадоха Нобелова награда за Мир, че е избил 2 000 000 човека.Така, че стига сте ми философствали и ти и тоя П.едал Стоянчо и Кобилски ами бегайте да извъртите по един амбрияж и да олабигте некъде жилата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 31 rate down comment 15
deant
преди 8 години
Русия се меси във вътрешниите ни работи далеч по-малко от УСА и ЕС според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още