IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия също ще може да конфискува чужди активи

Мярката е в отговор на изземването на руски активи в някои страни заради аферата ЮКОС

22:56 | 06.11.15 г. 43
Русия също ще може да конфискува чужди активи

Русия прие закон, който ѝ дава възможност да конфискува чуждестранни активи на своя територия. Това е в отговор на изземането на руски имоти в редица европейски страни във връзка с аферата ЮКОС, предаде Франс прес.

Законът въвежда принцип на взаимност - юрисдикционните имунитети на чужда държава и на имуществото ѝ може да бъдат ограничени, ако се установи, че тя ограничава съответните имунитети на Русия и на руското имущество, предава БТА.

Свалянето на имунитета на чужда държава не може да бъде оспорено и може да се извърши на всеки стадий от процедурата по замразяване на руски активи в съответната страна. Москва обаче не получава възможност да иззема активите на държавни глави и посолства, както и военни кораби или самолети.

Законът, приет на 23 октомври в отговор на замразяването на руски активи в чужбина, е публикуван в официоза "Росийская газета" в четвъртък и влиза в сила от 1 януари.

Руски активи в чужбина се замразяват въз основа на решение на Арбитражния съд в Хага от 2014 г., което задължава Москва да изплати на акционерите на петролната компания ЮКОС рекордно обезщетение от 50 млрд. долара (37 млрд. евро).

Съдът сметна, че руската държава стои зад разпадането на петролния гигант през 2004 г. и го е инспирирала по политически причини, тъй като конгломератът беше собственост на олигарха и опонент на Кремъл Михаил Ходорковски.

Русия отказа да изпълни присъдата на Хага и президентът Владимир Путин веднага заяви, че Москва "ще брани интересите си". В редица държави вече са конфискувани руски активи, другаде са открити процедури, добавя АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 18 rate down comment 9
Илко
преди 8 години
ЕС изгуби битката със санкциите, които те сами наложиха, сега ще продължат и по тоя казус да губят. САЩ що не конфискуват руска собственост на своя територия? Преди 1 месец ФОРД отвори завод за двигатели в Русия за около 300млн долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 22
MZ/X
преди 8 години
Не бихме бистрили Русия, ако не се намесваше директно в работите на България, но искаш или не искаш, това е факт и няма как просто да игнорираме Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 27
Ironhorse
преди 8 години
Е, сега Путин ще види как се изнасят капитали.А, сгради, оборудване и т.н., така или иначе дори да конфискува, пак Русия ще бъде осъдена и пак ще плащат руснаците.Съдът в Хага е отсъдил, а Путин приема закон, който практически отхвърля международен договор, подписан от Русия, за признаване на съда в Хага.Ами да оттегли русия от международсния договор, ама не му стиска на джуджи, защото това ще е края на цивилизацията в руската ***.Колкото повече се върти Пупкин, толкова по-дълбоко му влиза отзад, а за успокоение си го мести, от единия крачол в другия...Да не говорим, че Русия се превърна в мишена за терористи, поради налудничавата му мисия в Сирия. Тепърва още руснаци ще бъдат дадени курбан, заради лудия си лидер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 17
MZ/X
преди 8 години
Не е вътрешна работа на Русия какво става с имуществото на акционери извън Русия и с имущество, което не се намира на територията на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 28
Стоян Петров
преди 8 години
Ся, колкото и да се напъвате, каквито и доводи да изтъквате, каквито и изказвания да цитирате, каквито и линкове да давате, руснаците си остават дохора(протохора). Аксиома!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 8
Jorkata
преди 8 години
При така създалата се ситуация Европа има много повече какво да губи, отколкото Русия. Европа изнесе много производство в Русия и сега там има страшно много заводи и предприятия, които като стойност сигурно са в пъти над тия 50 милиарда, за които се карат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
Аз не мога да разбера въобще как няккав си съд на баба си у пантофите ще решава нещо, което са вътрешни работи за дадена държава ?!? Защо съда в Хага, Хелсинки или където и да е не осъди AIG или Goldman Sachs или Black Rock, че са продавали измама на цял свят ?!? Дего тоя съд в Хага тогава да осъди Софиянски, Костов, Доган, Пеевски, Станишев, Бойко за дето грабят държавата де го тоя съд в Хага ?!?!? Защо Хага не съди виновните за Корпоративна Търговска Банка в полза на България щом ще решава вътрешни работи ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Кога съдът в Хага ше осъди Американците за 220г. война кога тва, кога ше им вземе тяхното заграбено имущество ммм ?!? Кога тоя Е.бан измислен съд в Хага ше осъди в полза на Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Виетнам, Югославия, Палестина, Пакистан etc. etc. ?!?Абе Стоянчо питам те кога ше напрай съдът в Хага тея раоти ммм ?!?, да те Е.ба в нещастника, само дръмболиш тука простотии ама на точните статии никкъв не те нема, пак ти каам хои върти амбриажи някъде и смени дилъра .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
айде тоя кухъла пак се обади, ако па знаеш на некой колко му дреме за неккъв си съд в Хага мноо се ланготиш. Както е наказан така е пак на първо място. Ти що не коментира там ве пумпал ммм ?!?! за "наказания във Forbes на първо място"..... :))Аре ще замола просто обирай си там парцалите и стига си раздувал тъпотии, някой ше конфискува руско имущество в чужбина а руснаците ше гледат и ше им пляскат аве я у лево ве П.едал .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 28
Стоян Петров
преди 8 години
Съдът в Хага не се интересува, че Ходорковски е крадец. Такива са всички олигарси ( и не само олигарси) в Русия. Путин е наказан, защото не е обезщетил чуждестранните акционерите. Заслужи си го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още