IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гошев: Държавният сектор в Македония се разширява все повече

Според бившия управител на македонската централна банка поради същата причина безработицата в страната спада

17:56 | 18.03.16 г.
Гошев: Държавният сектор в Македония се разширява все повече

Ръстът на БВП от 3,9% на тримесечна база за последната четвърт на 2015 беше заради инерцията на правителствените разходи. Това заяви по телефона в ефира на „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria бившият управител на Македонската централна банка за периода 2004-2012 Петър Гошев, който говори за състоянието и перспективите пред икономиката на бившата югославска република.

„Поради същата причина безработицата в страната спада – заради увеличения брой държавни служители", каза той. 

„Държавата похарчи много пари и сили, за да привлече чужди инвеститори, но Македония все още е с по-малко преки чужди инвеститори на глава от населението от редица други страни, непровели подобна кампания", заяви икономистът.

„Изгради им се достъпна инфраструктура, както и бяха освободени от данъци и компенсирани за редица загуби, но въпреки това резултатите са слаби“, смята той. По думите му държавният дълг на Македония се увеличава стремглаво и държавните финанси не се управляват добре

„Регистрираният ръст на БВП не се дължи на инвестиции и ръст на производителността на труда“, смята той.

Подробности вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

В края на март ще заработи регионалната платформа за търговия с ценни книжа SEE Link, която е създадена от борсите на България, Македония, Хърватия, Сърбия, Словения и Босна и Херцеговина с подкрепата на финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на 540 хил. евроПо същото време ще бъде стартиран и индекс на сините чипове, наречен SEE LinкX, който се очаква да увеличи видимостта на локалните пазари.

Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria започват поредица от материали, които ще предоставят повече информация за местните пазари - от макроикономическите параметри до политическата обстановка и влиянието им върху пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още