IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Действам решително в икономиката

Държим 40% от валутните си резерви в евро и не сме заинтересовани от колапса на еврото, твърди руският президент пред Bloomberg

21:38 | 18.09.16 г. 41
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Bloomberg:

Както знаете, има избори в САЩ. Хората ще избират между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп. Кого от двамата предпочитате да ви говори на другия край на телефонната линия?

Путин:

Бих искал да работя с човек, който може да поема отговорни решения и да изпълнява постигнатите договорености. Фамилията му няма значение. И разбира се, за да се ползва с доверието на американския народ, този човек трябва не само да има желание, но и подкрепена политическа воля, за да изпълнява тези договорености.

Затова ние никога не сме намесвали, не се месим и нямаме намерение да се месим във вътрешнополитически процеси. Внимателно ще следим това, което става и ще чакаме резултатите от изборите. А след това ще бъде готови да работим с всяка администрация, ако тя самата иска това.

Bloomberg:

През 2011 вие обвинихте Хилъри Клинтън в опит да подгрее протестите срещу вас в Русия тогава. За разлика от нея, Доналд Тръмп каза за вас през 2007, че „Путин върши страхотна работа”. През 2011 той ви похвали, а на следващата година каза, че сте новият му най-добър приятел. Каза и че изпреварвате Америка. Има много такива примери. Но ако има избор между жената, която вероятно се опитва да се избави от вас и мъжа, който силно ви харесва, бихте могли да вземете решение, защото един от тези избори, който ще направите, ще бъде по-благоприятен.

Путин:

Знаете ли, аз вече отговорих на въпроса ви. Мога да го преформулирам още веднъж – ние сме готови да работим с всеки президент, но, разбира се, както казах – ако бъдещата администрация е готова за това. И ако някой казва, че иска да работи с Русия, ние го приветстваме. А ако някой, както вие казвате – или може би това е лош превод – иска да се отърве от нас - това ще бъде съвсем друг подход. Но ще се оправим. Не се знае кой ще изгуби повече в този случай. Но работата е в това, че неведнъж съм виждал да се разиграва антируската карта по време на вътрешнополитически кампании в САЩ. Смятам, че това е много недалновиден подход.

Същевременно от всички страни получаваме всякакви сигнали, че всъщност нещата са много добре. И в предишни администрации е било така по време на предизборните кампании. След това всичко ще оправим Струва ми се, че това не съответства на нивото на отговорност, който лежи на плещите на САЩ. Представям си, че всичко трябва да е по-солидно, по-спокойно и уравновесено.

По повод това, че някой ни критикува. И от страна на г-н Тръмп също има критични изказвания по наш адрес. Например един от участниците в неговия екип каза, че Русия е платила на семейството на Клинтън и че всъщност ние ръководим семейство Клинтън.

Какво е това? Означава ли това, че контролираме семейството им? Това са пълни глупости. Даже не знам какви са тия пари. И едната, и другата страна използват това като инструмент за вътрешнополитическа борба и според мен това е лошо. Но ние разбира се, когато някой каже, че иска да работи с Русия, ние го приветстваме, без значение как се казва.

Bloomberg:

Още един въпрос за Доналд Тръмп. Някои хора казват, че е твърде непостоянен за американски президент. Бихте ли били доволен, ако той стане президент на САЩ така, както бихте били доволен, ако Хилъри Клинтън влезе в тази роля?

Путин:

Не можем да отговорим вместо американския народ. Защото при цялата шокираща тактика и на единия, и на другия – и двамата го правят, по собствен начин – а те са много умни хора.. Те разбират къде трябва да натиснат, за да ги разберат и чуят избирателите в САЩ. Тръмп се оповава на традиционния републикански електорат, на средния човек, със средни доходи, на работническата класа, на определена група предприемачи, на хората, които подкрепят традиционните ценности.

Г-жа Клинтън – на друга част на електората. Тя също се опитва да му влияе чрез свои способи. Затова двамата се атакуват и в някои случаи не бих искал да ги вземаме за пример. Не вярвам, че дават най-добрия пример. Но такава е политическата култура в САЩ. Трябва просто да я приемеш като даденост.

Америка е велика страна, тя заслужава никой да не меси и да не коментира отвън.

В отговор за трети път на вашия въпрос, мога да кажа, че ще работим с всяка администрация, с всеки президент, който получи подкрепата на американския народ. Ако, разбира се, иска да сътрудничи с Русия.

Bloomberg:

Другото обвинение, което Ви отправят, е хакерската атака в базата данни на Демократическата партия. Това, вие казвате, че е напълно невярно.

Путин:

Нищо не знам за това. Знаете ли, днес има толкова много хакери, и при това те действат толкова фино, толкова тънко, могат да се покажат във всеки един момент на нужното място и в подходящия момент – или да замаскират следите си така, че все едно са оставени от други хакери от друга страна. Изключително трудно е да се провери, ако въобще е възможно. Във всеки случай на държавно ниво ние с това не се занимаваме. После – вижте, има ли изобщо значение кой е хакнал тези данни от централното бюро на партията на г.жа Клинтън? Важното е, че съдържанието бе дадено на обществеността. Около това трябва да се води дискусията. Няма нужда да се разсейва общественото внимание от същността на проблема като се повдигат странични въпроси кой го бил направил.

Искам да ви кажа отново, че не знам нищо за това. На държавно ниво Русия никога няма да се занимава с такива неща. Честно казано, дори не мога да си представя, че подобна информация може да представлява интерес за американската общественост. Как предизборният щаб на единия от кандидатите, в този случай на г-жа Клинтън е работил за нея, а не за всички кандидати на Демократическата партия. Дори не ми е идвало на ум, че това може да е интересно за някого. Защото от тази гледна точка не бихме стигнали доникъде. За да го направиш, трябва да усетиш нерва и особеностите на вътрешната политика на САЩ. Не съм сигурен дали дори външнополитическите ни експерти чувстват тези неща.

Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Сега Президентът на Русия няма решаващо значение за да се спаси Русия от развиваща се катастрофална стопанска криза, защото причинителят (сгрешена руска парична система) се запазва.За възможен обществен просперитет е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
Е ПАК ЖЕЛАНОТО ЗА РЕАЛНОСТ ЛИ ???? СМЕШНО Е, РУСИЯ И РУСКОТО Е ПРЕСТЪПНО И ТЕРОРИСТИЧНО, САМИ СЕ УБЕДИХТЕ В ТОВА НАЛИ ИЛИ ???МОЖЕ ЛИ ДЕПУТАТ И ТО БЛИЗЪК ДО ШУТИН ДА ГОВОРИ ТАКА ЗА ЧУЖДА ДЪРЖАВА И РУСИЯ НЕ АНЕКСИРА КРИМ ПРЕСТЪПНО И НЕ ЗАКОННО, АМИ СЕГА И В ДОНБАС И ЛУГАНСК НЕ ИЗБИВА ХОРА!!!??? НАЛИ НАШИ МИЛИ ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ!!! ЗА ТРИ ГОДИНИ ИМА 30% СПАД В БСП, КАКВО ДЕЙСТВАЛ, КАТО СИ НАВЛЕЧЕ САНКЦИИ И ЩЕ ИМА ОЩЕ, НЯМА КАК ЧЕРВЕН ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ ДА ИМА В СВЕТА В 21 ВЕК!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Стига си мешал майките, *** с ***.а ти. Ако имаш проблем, покани ме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
на *** турското посолство е стеснено, но малко ме съмнява да ти кажа. Ако искаш може да и вземеш уплътнител може и за теб също ше те *** е неддоклатеното *** ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Обяснението е просто. Имаш стеснени отвори на артериите на главния мозък, и огромни холестеролни плаки по вътрешномозъюните кръвонсни съдове. На това се дължи острия кислороден дефицит в мозъчната ти ***. Това предизвиква неистината, вулгарността, арогантността,перверзността, деградацията, дезориентацията, неадекватността, чуждопоклонничеството, предателството, сервилността, чинопреклонността и вярната служба на КГБ, които демонстрираш в своите постове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Ахахаха, класическо ЕЖК - една жена каза :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
"Путин живее в друга реалност , за съжаление реалностите са доста различни и който е контактувал с руснаци знае колко са намалели доходите им в следствие именно на "решителните действия" на другаря Путин ."Е тоя, дето живее в друга, измислена реалност, какъв е? Ти да не викаш лунатици на космонавтите? А тези руснаци, които, както тебе смятат, че Путин е причината да им намалеят доходите, можеш да ги преброиш в процентите на партиите, които пеят в Русия тази песен: Яблоко на Явлински 1,8%, ПАРНАС на Касянов 0,68%, Гражданская платформа 0,22%, Гражданская сила 0,13%.... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 7 години
та са, никой не ги е превръщал ... магии от вова по късно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 7 години
*** не са още разбрали, че има нови опорни точки след като Кери и Лавров се разбраха за Сирия ( и за друго явно). Ето в инвестора цели две + статии за ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 7 години
ъ, да не ме бъркаш с някой ?Нито съм писал че Путин е лунатик , нито че ще капитулира . Просто рецесията им се забавя и влизат в депресия от която ще им е много трудно да се измъкнат . А по повод Путин той е просто политик - едно говори а друго върши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още