IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Действам решително в икономиката

Държим 40% от валутните си резерви в евро и не сме заинтересовани от колапса на еврото, твърди руският президент пред Bloomberg

21:38 | 18.09.16 г. 41
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Bloomberg:

За президента Ердоган. Не протестирахте чак толкова, когато турските танкове мината сирийската граница онзи ден. Защо? Смятате ли, че Турция се е приближила към вашата идея, че бъдещето на Сирия трябва да включва оставането по някакъв начин на президента Асад? Или сте променили мнението си за президента Ердоган? Неотдавна се оплакахте, че сте получил удар в гърба – във връзка със сваления военен самолет. Нещо промени ли се в Турция?

Путин:

Преди всичко започваме от факта, че Турция се извини на инцидента, за гибелта на нашите хора. Направи го директно, без уговорки и ние го ценим. Президентът Ердоган се извини. Виждаме ясна заинтересованост на президента на Турция в пълноформатното възстановяване на отношенията с Русия. Имаме много съвпадащи интереси в региона на Черно море и глобално, в Близкия изток. Много разчитаме, че ще успеем да установим конструктивен диалог. Имаме много големи проекти в сферата на енергетиката. Включително Турски поток.

Смятам, че накрая ще постигнем, във всеки случай първата част, която се отнася до разширението на транспортните възможности и увеличението на доставките на вътрешния пазар в Турция. Но и възможността за пренос и за европейските партньори, ако отново поискат и ако ЕК го подкрепи. Имаме много голям проект за строеж на АЕЦ с уникални условия. Ние ще кредитираме, ще бъдем собственици и ще експлоатираме.

Тази уникалност ни дава основания да предполагаме, че този проект може да се реализира. Като се отчитат тези договорености по икономическите параметри, на чиято основа лежи стойността на киловатчас електроенергия – че това ще бъде икономически изгоден проект и за двете страни.

Освен всичко, което казах, имаме общо желание да постигнем споразумение по проблемите в региона, включително и по сирийския проблем. Смятах и продължавам да смятам така, че отвън нищо не бива да се решава за смяната на властта. Като чуя отвън, че президентът трябва да напусне – не отвътре, а отвън – това повдига много въпроси у мен. Уверен съм от събитията в последните 10 г., особено опитите за демократизация в Ирак и Либия – виждаме докъде доведе това – до разпад на държавността и ръст на тероризма. Къде в Либия виждате елементи на демокрация? Може някога да се появят, разчитам на това. Или продължаващата гражданска война в Ирак. А какво ще стане изобщо в бъдеще с Ирак? Това все още са големи въпроси. Същото е и в Сирия. Като чуем, че режимът на Асад трябва да си тръгне – по някакви причини някой смята така – у мен възниква големият въпрос: до какво ще доведе това?

Изобщо съответства ли това на международното право? Не е ли по-добре да се запасим с търпение и да помогнем да се промени структурата на самото общество? И след това са почакаме, докато се получат естествените промени отвътре. Разбира се, това няма да стане още утре. Но може би в това се заключава и политическата мъдрост. Да не се суетиш и да тичаш напред, а постепенно да водиш нещата към структурни промени, в дадения случай – в политическата система на обществото.

По отношение на действията на Турция. В контакт сме с турските си партньори. Всичко, което противоречи на международното право, смятаме за недопустимо. Но сме в контакт и на политическо ниво. Уверен съм, че на срещата с президента на Турция г-н Ердоган също ще го обсъдим.

Bloomberg:

За Сирия – близо ли сме до руско-американска сделка по плана за Сирия? Имаше преговори неотдавна, май има сближаване? Но има ли напредък?

Путин:

Знаете ли, преговорите вървят много тежко. Една от основните сложности е в това, че ние настояваме – и за това не възразяват нашите американски партньори – че т.-нар. здрава част от опозицията трябва да бъде отделена от радикалните групировки и терористични организации като Фронтът Ал Нусра. Струва ни се, че Фронтът Ал Нусра се прикрива и под други имена, но това не означава нищо. Те остават същите. Започват да поглъщат т.нар. здрава част от опозицията и това няма нищо хубаво.

Освен всичко, това вече не е са елементи от вътрешната борба, това са чужди бойци, които получават оръжие от чужбина. И всъщност американските ни партньори са съгласни с това, но не знаят какво да направят. Въпреки тези трудности, ние сме на прав път. Ще отбележа, че държавният секретар Джон Кери свърши колосална работа. Удивен съм от търпението и настойчивостта му. Въпреки това според мен, ние вървим постепенно в правилна посока. Не изключвам да можем в близко бъдеще да постигнем резултат и да представим споразумението си на международната общност. Рано е още да говорим, но работим в нужната посока.

Колкото и странно да звучи – не бива да отстояваш позицията си на всяка цена.

Bloomberg:

Г-н Путин описа разпада на Съветския съюз като най-голямата геополитическа катастрофа на 20в. След като дойде на власт в края на миналия век, той се обяви за пазител на Русия и интересите й. От президент стана министър-председател и отново президент. Каквото и да направи, властта остава в ръцете му. Вашето наследство. Решихте ли дали ще се кандидатирате за президент през 2018?

Путин:

Сега сме в навечерието на парламентарните избори. Трябва да минат, за да видим резултатите. След това ще има още едни, почти след 2 г. Още е рано да се говори за това.

В съвременния бързо променящ се свят да се говори за това просто е вредно. Трябва да се работи, да се реализират плановете и задачите, които сме си поставили, за да се повиши жизнения стандарт на хората, развитието на икономиката, социалната сфера, повишението на отбранителната способност на страната. Според решението на тези задачи после ще видим как да организираме президентските избори през 2018 и кой да участва в тях.

За себе си още не съм решил.

Bloomberg:

По-лесно ли се управлява сега Русия или по-трудно?

Путин:

По-просто откога? При Иван Грозни ли? Или при Николай Втори? Или при Брежнев, Хрушчов или Сталин?

Bloomberg:

По Ваше време.

Путин:

Смятам, че стана по-сложно, защото все пак – при цялата критика от страна на западните ни партньори – при нас се развиват процесите на вътрешната демокрация. У нас, да кажем на тези избори, има много повече партии от предишни години. И безспорно това ще сложи отпечатък на изборната кампания. Има и практическо измерение в това. Сега виждаме рейтинга на водещата политическа сила у нас, партия Единна Русия, как се понижи леко.

Хората питат – какво става? Започна активната избирателна кампания и сега участват много партии. Всички те са на ТВ екрани, в средствата за масово осведомяване, във вестниците.

С какво излизат? Всички те критикуват властта.

Вярно е, че не казват какво ще направят по-добре или говорят такива неща, които дори за човек с повърхностни възгледи изглеждат нереалистични или изобщо неизпълними. Но затова пък те добре изглеждат по телевизията. Ругаят, клеймят представителите на управляващата партия.

Но не казват дали са готови да поемат отговорност за приемането на някакви непопулярни, но нужни решения.

Bloomberg:

Завиждате ли на китайците, които няма нужда да преминават през такива избори?

Путин:

В Китай има друга политическа система. И страната е друга. Не вярвам,че бихте искали 1,5 млрд. души са създадат някакви безредици в страната и правителството. Така че нека дадем на китайците правото и възможността да решат как да си организират страната и обществото.

Русия е друга страна. Имаме други процеси, друго ниво на развитие на политическата система и изобщо друго качество. Изобщо не става дума за нивото, а за качеството на политическата система. Но тя се развива и става по-сложна. Всъщност иска ми се в бъдеще тази система да укрепва, да се пораждат такива баланси в нея, които биха позволили винаги да се намира в дееспособно състояние и насочена към развитие.

Bloomberg:

Реорганизирахте част от правителството, повишихте някои бивши бодигардове. Може ли това да е групата хора, от която ще излят новите руски лидери? По-младото поколение хора, които започват да се появяват?

Путин:

Да. Разбира се. Изхождам от това, че бъдещите лидери трябва да са млади хора, но зрели.

Bloomberg:

Млад като Алексей Дюмин?

Путин:

...Зрял човек...

Що се отнася до представителите на различни спец служби на армията, тук няма нищо ново. Не за пръв път на ниво ръководство на регион се издига представител на Министерството на отбраната, Федералната служба на безопасност. Не е изключение и Федералната служба за охрана, с какво те да са по-лоши? Главното е човек да иска да расте, да е способен да расте, да иска да служи на страната си с работа с по-широки пълномощия и отговорност. И ако той иска и аз видя, че има потенциал, защо не, може да поработи.

В края на краищата що се отнася – да кажем – до регионалното ниво на управление, там също се налага да се мине през избори, да се изнесат предложенията пред населението, да се запознаят хората с човека. Да се създаде определена химия в отношенията между лидера на региона и хората, които живеят там.

Хората трябва да почувстват какъв е този човек и, ако ще гласуват за него, ако му се доверяват. Иначе няма да гласуват.

Bloomberg:

Говорите за системата, която ще ви наследи. Хората може да решат, че Русия се управлява трудно. Има лична система – система, основана на личността. Хората гласуват за вас, а не за партията. Освен това Русия все още остава беззаконна страна. Имате трудности в Чечения, нещата около Борис Немцов, за които знам, че осъждате..

Трудна ли е за управление Русия в момента?

Путин:

Знаете ли, всяка страна е трудно да се управлява. Уверявам ви. Да не мислите, че САЩ се управлява лесно? Лесно ли е да решат такива привидно лесни задачи като затварянето на Гуантанамо? Президентът Обама в първия си мандат каза, че ще го затвори. Но още работи. Не иска да го затвори ли? Сигурен съм, че иска. Но излизат хиляди неща, които не позволяват да затвори Гуантанамо. И впрочем това не е добре, но това е друга тема.

Всяка страна се управлява трудно, дори много малка страна. Въпросът не е в това дали страната е малка или голяма. Въпросът е как се отнасяш към работата си, колко отговорно управляваш.

И Русия се управлява трудно. Но Русия се намира на етап на развитие на политическата система и на създаване на пазарни принципи на икономиката. Това е по-сложен, но много интересен процес. Русия действително не само е голяма, а велика страна – заради традициите й и  културните особености.

Да, има свои особености и традиции в политическата сфера. Но защо да крием? Прекрасно знаем, че имахме абсолютна монархия, а след това веднага дойдоха комунистическите времена.

Базата леко се разшири, но в известен смисъл системата на управление на страната стана още по-тежка.

Едва през 90-те години преминахме към изграждане на съвсем друга вътрешнополитическа система, основана на многопартийност.

И това е също с?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Сега Президентът на Русия няма решаващо значение за да се спаси Русия от развиваща се катастрофална стопанска криза, защото причинителят (сгрешена руска парична система) се запазва.За възможен обществен просперитет е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
Е ПАК ЖЕЛАНОТО ЗА РЕАЛНОСТ ЛИ ???? СМЕШНО Е, РУСИЯ И РУСКОТО Е ПРЕСТЪПНО И ТЕРОРИСТИЧНО, САМИ СЕ УБЕДИХТЕ В ТОВА НАЛИ ИЛИ ???МОЖЕ ЛИ ДЕПУТАТ И ТО БЛИЗЪК ДО ШУТИН ДА ГОВОРИ ТАКА ЗА ЧУЖДА ДЪРЖАВА И РУСИЯ НЕ АНЕКСИРА КРИМ ПРЕСТЪПНО И НЕ ЗАКОННО, АМИ СЕГА И В ДОНБАС И ЛУГАНСК НЕ ИЗБИВА ХОРА!!!??? НАЛИ НАШИ МИЛИ ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ!!! ЗА ТРИ ГОДИНИ ИМА 30% СПАД В БСП, КАКВО ДЕЙСТВАЛ, КАТО СИ НАВЛЕЧЕ САНКЦИИ И ЩЕ ИМА ОЩЕ, НЯМА КАК ЧЕРВЕН ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ ДА ИМА В СВЕТА В 21 ВЕК!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Стига си мешал майките, *** с ***.а ти. Ако имаш проблем, покани ме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
на *** турското посолство е стеснено, но малко ме съмнява да ти кажа. Ако искаш може да и вземеш уплътнител може и за теб също ше те *** е неддоклатеното *** ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Обяснението е просто. Имаш стеснени отвори на артериите на главния мозък, и огромни холестеролни плаки по вътрешномозъюните кръвонсни съдове. На това се дължи острия кислороден дефицит в мозъчната ти ***. Това предизвиква неистината, вулгарността, арогантността,перверзността, деградацията, дезориентацията, неадекватността, чуждопоклонничеството, предателството, сервилността, чинопреклонността и вярната служба на КГБ, които демонстрираш в своите постове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Ахахаха, класическо ЕЖК - една жена каза :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
"Путин живее в друга реалност , за съжаление реалностите са доста различни и който е контактувал с руснаци знае колко са намалели доходите им в следствие именно на "решителните действия" на другаря Путин ."Е тоя, дето живее в друга, измислена реалност, какъв е? Ти да не викаш лунатици на космонавтите? А тези руснаци, които, както тебе смятат, че Путин е причината да им намалеят доходите, можеш да ги преброиш в процентите на партиите, които пеят в Русия тази песен: Яблоко на Явлински 1,8%, ПАРНАС на Касянов 0,68%, Гражданская платформа 0,22%, Гражданская сила 0,13%.... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 7 години
та са, никой не ги е превръщал ... магии от вова по късно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 7 години
*** не са още разбрали, че има нови опорни точки след като Кери и Лавров се разбраха за Сирия ( и за друго явно). Ето в инвестора цели две + статии за ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 7 години
ъ, да не ме бъркаш с някой ?Нито съм писал че Путин е лунатик , нито че ще капитулира . Просто рецесията им се забавя и влизат в депресия от която ще им е много трудно да се измъкнат . А по повод Путин той е просто политик - едно говори а друго върши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още