IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша променя вътрешните си правила, за да харчи от бюджетните резерви

Дефицитът на страната се очаква да е под планирания заради по-добрата събираемост

16:27 | 14.12.16 г.
<p>
	Дамата с хермелина. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дамата с хермелина. Снимка: архив Ройтерс

Правителството на Полша, дошло на власт преди година, променя правилата, за да може да харчи от бюджетните резерви, след като по-високите от очакванията данъчни приходи дават на страната повече фискално пространство за маневриране, коментира Bloomberg.

В списъка с желанията на правителството е най-ценната картина в страната - „Дамата с хермелина“ от 1490 г. на Леонардо да Винчи, която е изложена на показ в държавния замък Вавел в Краков и е собственост на аристократичната фондация Чарториски.

Държавата иска и средства, с които да се подкрепи Агенцията за материални резерви – орган, който купува въглища от западащата миннодобивна индустрия.

Вестник Dziennik Polski съобщи миналата седмица, че правителството може да похарчи 1 млрд. злоти (240 млн. долара), за да купи творбата на да Винчи заедно с други произведения на изкуството, собственост на фондацията. Самата картина е застрахована за 300 млн. евро, когато е на път, а цялата колекция преди е била оценявана на 4,5 млрд. злоти (1,07 млрд. долара), казва заместник-директорът на фондацията Рафал Сласки.

Най-скъпата картина на да Винчи до момента е „Салватор Мунди“, продадена за 127,5 млн. долара през 2013 г.

„Колекцията Чарториски е събирана над 200 години и една от най-ценните в света“, казва заместник-министърът на културата Ярослав Селин. „Би било добре ако тя е собственост на държавата“, допълва той..

Бюджетният дефицит на Полша ще бъде около 40 млрд. злоти (9,58 млрд. долара), което е под планираните 54,7 млрд. злоти, след като правителството повиши данъците за кредиторите и подобри събирането на данъци, заяви вицепремиерът Матеуш Маровиецки миналия месец.

В отговор на запитване от Bloomberg финансовото министерство не конкретизира колко средства ще бъдат пренасочени чрез новото законодателство.

Икономистът от Bank Millennium Гжегож Малишевски казва, че решението е по-скоро политическо и идеологическо, отколкото икономическо и вероятно няма да дестабилизира публичните финанси.

Полша, която разчита на въглища за около 90% от електричеството си, миналата година купи мръсните изкопаеми горива от държавните мини, за да повиши стратегическите резерви. Миналия месец правителството спечели одобрение за спасителен план на индустрията в размер на 1,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още