IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващото чешко правителство няма да приеме еврото

Очаква се фискалният дефицит на Чехия да достигне 7,7% тази година, над два пъти повече от изискваните 3% за влизане в еврозоната

15:07 | 03.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Следващото чешко правителство няма да приеме еврото, заяви предполагаемият бъдещ финансов министър в новата дясноцентристка коалиция, цитиран от Ройтерс.

Макар че петте партии, сформиращи коалицията, обичайно подкрепят евентуално приемане на еврото, то не заема водеща позиция в дневния им ред за идния четиригодишен мандат.

„Трябва да подредим публичните си финанси, така че дори някой да иска еврото, не се стремим да влезем сега, защото не отговаряме на критериите“, каза Збинек Станюра от Гражданските демократи, който изглежда ще заеме поста на финансов министър.

Министерството очаква фискалният дефицит на Чехия да достигне 7,7% тази година, което е над два пъти повече от изискваните 3% за присъединяване на дадена страна към еврозоната.

Станюра вижда още една причина за отлагане на влизането в еврозоната засега.

„Нашата дългосрочна позиция е, че трябва да приемем еврото, само когато това е благоприятно за Чехия, а това не е така до момента“, заяви Станюра пред репортери.

Коалицията цели да определи дневния ред на правителството и да разпредели министерските постове до 8 ноември, когато новоизбраната долна камара на парламента ще се събере за първи път.

Гражданските демократи на Станюра, които са най-силният член на вероятната коалиция, са и най-резервирани към еврото в блока, който спечели мнозинство на изборите на 8 и 9 октомври и който трябва да замени настоящото правителство на премиера Андрей Бабиш.

Пиратите, от другата страна на коалиционния спектър от гледна точка на еврото, които са най-малката партия в зараждащата се коалиция, обещаха в предизборната си програма да отведат страната в „чакалнята“ на еврозоната, валутно-курсовия механизъм ERM-2, през идните четири години.

Не е ясно дали евентуални стъпки към приемане на еврото ще бъдат споменати в програмата на новото коалиционно правителство, която се очаква да бъде оповестена идната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Да им пратим Борисов и Горанов да ги вкарат в правия път и да слушат на Началниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още