IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур може да оглави Азия по икономически ръст през 2010

През тази година островната държава може да изпревари по растеж Китай за пръв път от 2000 година насам

12:21 | 09.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сингапур може да оглави Азия по икономически ръст през 2010

Сингапур може да изпревари Китай по икономически растеж през настоящата година – нещо, което се е случвало за последно през 2000 година, и да се превърне в най-бързорастящата азиатска икономика.

Средната прогноза на икономисти, интервюирани от Bloomberg, показва, че островът ще постигне 10,8% ръст на БВП през 2010. За сравнение прогнозите за Китай бяха намалени през последните седмици до максимум 10,1% от Goldman Sachs Group Inc., BNP Paribas и Macquarie Group Ltd.

Правителството вече два пъти повишава прогнозата си за БВП през 2010, заради рекордния туристически поток и увеличеното индустриално производство. Икономическото оживление обаче повиши инфлацията, тъй като нарасналото търсене вдигна цените на жилищата и автомобилите.

Ръст във фармацевтичния сектор и откриването на два хазартни туристически комплекса подпомогнаха икономиката през първото полугодие, като резултат от усилията на страната да разшири източниците на икономически растеж извън износа на електроника.

Опитът да се подпомогне сферата на услугите може да даде тласък на икономиката и да подкрепи инвестициите, които помогнаха на местния индекс на фондовия пазар да се повиши с 28% през последната година, изпреварвайки основните индекси в Хонконг, Тайван, Китай, Япония и Австралия.

„Сингапур има уникален потенциал, тъй като разполага с някои нови източници на растеж“, смята Манраж Секхон, ръководител Международни инвестиции в Henderson Global Investors Ltd.

В средата на този месец вероятно ще видим, че фармацията и туризмът са подкрепили растежа през второто тримесечие на 2010, посочва от своя страна Алвин Лю, икономист в Standard Chartered Plc.

Според него обаче второто полугодие може да е по-слабо. „Икономиката може да стане непредсказуема, ако се разчита на волатилния фармацевтичен бранш и на хазартния бизнес“, твърди той.

Според Кит Уей Джън, икономист в Citigroup, ускореният растеж може да подтикне местните власти да затегнат монетарната политика чрез покачване на стойността на сингапурския долар през октомври.

Citigroup очаква ръст на БВП от средно 12,5% за годината, като допуска той да достигне и до 15%. Нараства натискът за повишаване на заплатите в страната, а инфлацията може да достигне 5% в края на годината, смята той.

Централната банка на Сингапур използва курса на местната валута, а не нивото на лихвите, за управление на инфлацията. В средата на април тя възприе политика към плавно повишение на курса на сингапурския долар.

Обвързаността на Сингапур със световната икономика обаче едва ли ще позволи на страната да избегне влиянието на ново икономическо забавяне. Съкращаването на бюджетните дефицити в Европа и спадналото потребление в някои от най-големите световни икономики поставят под съмнение глобалното възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още