IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайната валутна кошница на китайската централна банка

Изявление на управителя на китайската централна банка предлага рядък поглед върху валутната политика на страната

12:12 | 28.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Тайната валутна кошница на китайската централна банка

Валутната кошница, която Китай използва за определяне на стойността на юана, включва около 20 валути, разделени по равно между развитите и развиващите се страни, се казва в изявление на управителя на китайската централна банка Джоу Сяочуан, съобщава MarketWatch.

Изявлението на Джоу Сяочуан предлага рядък поглед върху валутната политика на Китай. Въпреки това банкерът не уточнява кои точно валути се използват и как са претеглени.

Валутната кошница на Китай се разглежда като държавна тайна. През 2005 г. Китай замени фиксирания курс на юана към долара със система, която позволява бавно поскъпване на валутата спрямо фиксирана стойност, която централната банка определя ежедневно.

Във връзка с необходимостта от реформа Джоу подчертава, че Китай ще запази сегашната си политика за стабилен курс на юана, като в същото време ще подобри гъвкавостта на валутния режим.

„Моделът на развитие на Китай трябва да бъде променен и валутната политика на Китай трябва да се промени в съответствие с това“, казва Джоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още